Sănătate

Medicii clujeni au oferit o mână de ajutor bătrânilor din două sate uitate de lume

O echipă de 30 de medici voluntari din Cluj-Napoca a oferit asistență medicală gratuită pentru 150 de vârstnici care nu sunt asigurați la sistemul de sănătate și nu au avut acces la servicii de sănătate în ultimii ani.

Medicii clujeni au oferit o mână de ajutor bătrânilor din două sate uitate de lume, sursă foto: Facebook Asistent Comunitar Târlișua Medicii clujeni au oferit o mână de ajutor bătrânilor din două sate uitate de lume, sursă foto: Facebook Asistent Comunitar Târlișua

În urmă cu câteva zile, în data de 26 octombrie, o echipă formată din medici specialiști a fost prezentă în comuna Târlișua, jud. Bistrița-Năsăud, în vederea recoltării de sânge pentru un număr de 150 de pacienți. Au fost selectate cu prioritate persoanele vârstnice, care nu beneficiază de asigurare medicală și cele care, din păcate, nu au avut acces la servicii medicale în ultimii ani.

Ulterior, sâmbăta trecută, echipa formată din 30 de medici specialiști în domeniile medicină internă, gastro-enterologie, cardiologie, ginecologie, dermatologie, psihiatrie și oftalmologie au revenit la Târlișua cu interpretarea rezultatelor analizelor efectuate în acțiunea precedentă. Au oferit apoi consultații amănunțite gratuite pacienților din localitatea chinuită în trecut de inundanțiile care au făcut prăpăd în zonă.


Caravana cu Medici – filiala Cluj, asociația care a făcut posibilă aceste acțiuni, a fost susținută de CERT Transilvania care, prin proiectul de screening și prevenție „MediCERT – Medicii din Munți”, a făcut posibilă deplasarea voluntarilor la oamenii care au avut nevoie de sprijinul medical. Ba mai mult decât atât, sâmbăta trecut au fost realizate, din nou, două „caravane” în tandem.

Dacă prima echipă s-a deplasat la Târlișua, oferind recomandări pe baza analizelor de sânge și urină recoltate în data de 26 octombrie, cea de-a doua echipă a ajuns în satul Măguri, din județul Cluj, unde doamnele au fost consultate pentru screening-ul cancerului mamar prin consult oncologic și ecografie mamară, respective al cancerului de col uterin, prin consult ginecologic și recoltare de probă Babeș-Papanicolau. Pacientele au fost învățate că autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să devină un obicei constant în viața oricărei femei, fiindu-le prezentate măsurile care se pot lua odată ce afecțiunea a fost depistată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter