Sănătate

Ungureanu a depus plângere la DNA privind organizarea licitației pentru vaccinul antigripal. Ministrul Sănătății se apără

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu a depus, marţi, o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) prin care solicită verificarea modului în care Ministerul Sănătăţii a făcut achiziţia de vaccin antigripal.

Ungureanu a depus plângere la DNA privind organizarea licitației pentru vaccinul antigripal. Ministrul Sănătății se apără Ungureanu a depus plângere la DNA privind organizarea licitației pentru vaccinul antigripal. Ministrul Sănătății se apără

Parlamentarul susține că a fost cumpărat un alt produs decât cel solicitat şi a rămas descoperită grupa de vârstă cuprinsă între şase luni şi trei ani, iar prejudiciul ar ajunge la peste 10 milioane de euro. Ungureanu susţine că şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile atât direcţiile responsabile, cât şi membrii comisiei de evaluare a ofertelor.

„În anul 2019, Ministerul Sănătăţii a iniţiat o procedură de licitaţie pentru achiziţia de vaccin antigripal tetravalent prin acord cadru pentru o perioadă de 4 ani. Cantitatea de vaccin estimată a se achiziţiona a fost de minimum 50.000 de doze şi de maximum 8 milioane de doze. Ca urmare a referatului nr. 35528 din 14 martie 2019, Ministerul Sănătăţii a demarat procedura licitaţiei pentru acord cadru cu o valoare minimă de două milioane de lei şi maximă de aproape 10 milioane de euro. Caietul de sarcini pentru această procedură de licitaţie prevedea atribuirea către oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic. De asemenea, caietul de sarcini şi clarificările ulterioare prevăd ca vaccinul care urmează să fie achiziţionat să poată să fie administrat populaţiei de la şase luni în sus”, a declarat Ungureanu, în faţa sediului DNA.


„Menţionez faptul că direcţiile de specialitate din cadrul ministerului Sănătăţii care au atribuţii în gestionarea procedeului de derulare a achiziţiei acestor vaccinuri sunt Direcţia Generală de Asistenţă Medicală, care în acest caz şi-a îndeplinit defectuos sarcinile, şi Direcţia de Achiziţii Publice. De asemenea, în mod defectuos şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu şi membrii comisiei de evaluare care au dispus achiziţia unui produs care nu este în consens cu caietul de sarcini, mai precis a fost achiziţionat un vaccin care se poate administra persoanelor peste trei ani, deşi caietul de sarcini şi clarificările ministerului solicitau ca acesta să poată fi administrat persoanelor de la şase luni în sus”, a arătat Ungureanu.

Deputatul a cerut verificări pentru neglijenţă şi abuz în serviciu

„Având în vedere cele sesizate, depun sesizare pentru posibile infracţiuni pentru neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu, săvârşite de către directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii şi de către membrii comisiei de evaluare pentru modul de întocmire a referatului de necesitate, a caietului de sarcini şi pentru o posibilă aplicare incorectă în cadrul procesul de calificare, a selecţiei şi/sau evaluare a criteriilor de clarificare şi selecţie a criteriilor de atribuire a factorilor de evaluare.


Solicit să fie cerute ministerului Sănătăţii toate documentele de control realizate pe achiziţia vaccinului antigripal. De asemenea, solicit DNA să cerceteze modul în care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală. Specific faptul că doamna Amalia Şerban a ocupat acest post prin concurs în timpul mandatului doamnei ministrul Sorina Pintea, în condiţiile în care fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, a demis-o din funcţia de director tot din cauza proastei gestionări a achiziţiei vaccinurilor ROR”, a mai spus parlamentarul clujean.

Ungureanu consideră că paguba se apropie de aproape 11 milioane de euro, deoarece a fost achiziţionat un alt produs decât cel solicitat în caietul de sarcini.


„Aici vorbim despre o fraudă care presupune prejudiciul calculat în urma achiziţionării unui vaccin între şase luni şi trei ani, pentru că, făcându-se achiziţia unui produs care nu acoperă această grupă de vârstă, practic toate sumele pe care le va cheltui Ministerul Sănătăţii pentru a achiziţiona acest vaccin de şase luni – trei ani se constituie în prejudiciu. Mai mult decât atât, Ministerul Sănătăţii, cumpărând un alt produs decât cel stabilit în caietul de sarcini, practic a creat deja o pagubă care merge către 11 milioane de euro, adică toată cantitatea de vaccin antigripal contractată deja pentru un produs care nu există în caietul de sarcini. Deci s-a încălcat legea achiziţiilor publice cât se poate de grav şi mai mult decât atât vorbim despre peste 9.000 de copii din grupa de risc şase luni – trei ani, care acum nu au acest vaccin antigripal”, a afirmat deputatul USR.

Sorina Pintea se apără

Ministrul demis al Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat, marţi, că licitaţia privind vaccinul antigripal s-a desfăşurat în condiţii de legalitate.


„Rezultatele arată că licitaţia s-a desfăşurat în condiţii de legalitate. Sigur, domnul deputat poate să depună plângere, este foarte bine ca parchetele să verifice dacă s-a respectat sau nu legea. Dar, eu vă pun o întrebare: dacă se constată că aceşti angajaţi ai ministerului au făcut o economie de 3 milioane de euro? Îi premiază cineva? (...) Această licitaţie a fost făcută sub supravegherea ANAF. Este bine că se depun aceste plângeri pentru a putea fi clarificate nişte probleme. Întrebarea retorică rămâne. (...) Este campanie electorală, eu pot să înţeleg orice, campania electorală trebuie să se bazeze pe chestiuni serioase. De exemplu, mă aşteptam să ne sprijine în această campanie pro-vaccinare pentru că, iată, avem deja primele cinci cazuri de gripă”, a afirmat Pintea.

Ministrul a amintit că în acest an Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1.500.000 de doze de vaccin antigripal, mai mult cu 200.000 de doze faţă de anul trecut. Potrivit Sorinei Pintea, 1.490.000 de doze sunt pentru categoria de vârstă grupe de risc 3 ani – 65 de ani, iar 10.000 de doze pentru categoria de vârstă 6 luni – trei ani.


„Aceste 10.000 de doze nu au fost încă livrate, urmează să fie livrate la sfârşitul lunii. Aceste doze – 10.000, costă 39,81 de lei doza fără TVA, iar dozele pentru adulţi costă 29,80 de lei doza fără TVA. Avem un acord cadru pe patru ani. Economia pe patru ani este de 12 milioane de euro. Pe un an de trei milioane de euro. (...) Începând de ieri sunt disponibile în depozite 500.000 de doze de vaccin care au început să fie livrate către direcţiile de sănătate publică. Faptul că al doilea an consecutiv reuşim să avem vaccinuri la timp cred că spune multe. Nu contest ceea ce spune domnul deputat, poate să depună plângeri pentru orice. În acest moment eu cred că o economie de trei milioane de euro spune foarte multe”, a mai spus Pintea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter