monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Situație critică în chirurgia cardiovasculară pediatrică. Clujul operează doi copii pe săptămână. Există un singur medic

Situaţia chirurgiei cardiovasculare pediatrice din România este una dificilă, atrage atenţia preşedintele Comisiei de chirurgie cardiovasculară din Ministerul Sănătăţii, Adrian Molnar.

"Eu aş numi situaţia chirurgiei cardiovasculare pediatrice din România ca fiind dificilă. În primul rând, există două centre în care se operează în mod constant copii. Este Târgu Mureş pe primul loc. În Cluj, în mod constant, se operează copii. Din păcate, în aceste două centre există un număr limitat de specialişti în chirurgie pediatrică. În Târgu Mureş există doi chirurgi care operează în mod constant copii, iar în Cluj există un chirurg cardiovascular primar care operează în mod constant copii. În ceea ce priveşte posibilitatea de a face intervenţii chirurgicale la copii ca număr, ca finanţare, noi putem spune că în Cluj putem să operăm doi copii pe săptămână. Asta înseamnă undeva la sub 100 de copii anual. Este foarte puţin. Târgu Mureş a efectuat în cursul anului trecut în jur de 150 de intervenţii chirurgicale, ceea ce este iarăşi un număr foarte mic, având în vedere că la nivel de România avem nevoie de 1.500 de intervenţii chirurgicale la copii. S-au făcut şi intervenţii pe cardiologie intervenţională la copii în Cluj - 10, în Târgu Mureş - undeva 100 intervenţii anul trecut", a spus Molnar.

Potrivit acestuia, de-a lungul anilor au fost trimişi medici la specializare în afara ţării, însă mulţi dintre aceştia nu s-au mai întors.


"Ca şi posibilităţi de dezvoltare a chirurgiei cardiace pediatrice în România şi aici suntem destul de deficitari şi limitaţi din cauza faptului că tinerii se îndreaptă greu spre această subramură a chirurgiei cardiace. Este o specialitate dificilă, este o specialitate în care devii chirurg cam după zece ani de practică. Cei pe care i-am trimis din diverse centre în străinătate pentru specializare au cam uitat să vină înapoi, au rămas acolo. Sunt foarte puţini cei care au venit înapoi, poţi să îi numeri pe degetele de la o mână. (...) Suntem într-un moment dificil, de răscruce, în care trebuie să intervenim mai hotărât", a susţinut Molnar.