Sănătate

Finalul scandalului „medicului fals“ de la Cluj şi sancţiunea derizorie primită

Crina Nistor a operat timp de 9 ani alături de soţul ei, chirurgul Marius Nistor, la Spitalul CF din Cluj-Napoca. Instituţia susţine că nu a fost anunţată şi nu şi-a dat acordul cu privire la această colaborare. Autorităţile au răspuns la 6 luni de la izbucnirea scandalului şi au aplicat o sancţiune ilară.

Crina Nistor a practicat fără drept oftalmologia, timp de circa 10 ani, la Spitalul Clinic Căile Ferate din Cluj-Napoca (CF), alături de soţul ei, un cunoscut şi apreciat chirurg oftalmolog – Marius Nistor.

Acuzaţiile făcute de către deputatul Emanuel Ungureanu în luna martie 2019 au determinat declanşarea unei anchete a Ministerul Sănătăţii.


Medicul Marius Nistor a susţinut, pentru „Adevărul”, că acuzaţiile sunt false şi că soţia a operat alături de el deoarece era rezidentă.

La 6 luni de la izbucnirea scandalului, autorităţile statului român fac cu greu lumină în acest caz: „în perioada noiembrie 2010 – martie 2019, dr. Marius Nistor a permis unui terţ neacreditat, respectiv doamnei Crina Nistor (soţia d-lui Nistor) accesul/efectuarea de manopere medico-chirurgicale în Compartimentul de oftalmologie şi Blocul operator oftalmologie ale Spitalului Clinic CF Cluj în situaţia în care aceasta nu avea raporturi contractuale cu şi/sau repartiţie ca medic rezident”, se arată într-un răspuns al Ministerului Transporturilor.


Cei doi manageri ai spitalului în perioada 2010-2019 susţin, într-un răspuns către Direcţia de Sănătate Publică Cluj (DSP), că nu au fost notificaţi în scris şi nu şi-au dat acordul în legătură cu efectuarea de către Crina Nistor a pregătirii pentru rezidenţiat la Secţia de Oftalmologie al Spitalului CF.

Din cercetarea DSP rezultă că, timp de 9 ani, soţia medicului Marius Nistor apare în majoritatea operaţiilor realizate de către soţul ei ca „operator 2”. Sunt confirmate astfel acuzaţiile conform cărora Crina Nistor nu avea dreptul să participe la operaţii alături de soţul ei.


Drepturile pe care le are soţia „şefului”

Din răspunsurile obţinute de la autorităţi rezultă că motivul pentru care Crina Nistor a putut să opereze timp de 9 ani la Spitalul CF Cluj a fost faptul că era soţia şefului, adică a lui Marius Nistor, coordonatorul compartimentului oftalmologic al unităţii medicale.


Asistentele de la Spitalul CF susţin, conform anchetei DSP, că Nistor Crina, în virtutea relaţiei cu soţul ei, se comporta ca un medic: „uneori venea pe secţii să consulte pacienţii operaţi”; „efectua consultaţii atunci când soţul ei lipsea”, „a intrat în sala de operaţie supravegheată şi îndrumată de soţul ei”, „la intervenţiile chirurgicale nu a intrat niciodată nesupravegheată”, „a realizat singură injecţii intravitreene şi subconjuctivale” (manopere foarte complicate-nr).

Surse din spital au declarat pentru „Adevărul” că Nistor Crina era lăsată, uneori, să efectueze operaţii de cataractă, iar atunci când dădea rateuri, iar intervenţia nu reuşea se dădea vina pe faptul că pacienţii s-au mişcat în timpul operaţiei: „Se întâmpla atunci când erau pacienţi în vârstă, care puteau fi uşor convinşi că a fost vina lor. Pe de altă parte, e foarte greu pentru un pacient să demonstreze că medicul a greşit sau măcar să ştie cine l-a operat de fapt”.


Acuzat că trimitea pacienţii la clinica lui

Familia Nistor are un cabinet oftalmologic amplasat vis-a-vis de Spitalul CF - Optinis.

Deputatul Emanuel Ungureanu a susţinut că are informaţii conform cărora medicul trimitea pacienţii pentru investigaţii la cabinetul său. În răspunsul primit de la Ministerul Transporturilor, se arată: „Dr Nistor Marius a direcţionat parte din pacienţi în perioada în care aceştia erau internaţi în Spital pentru investigaţii medicale la o clinică privată ce nu avea relaţie contractuală cu Spitalul, în situaţia în care o parte din investigaţiile respective erau contractate de unitate în baza unor contracte interclinice”.

Marius Nistor a declarat pentru DSP că nu a existat o relaţie între Spital şi Optinis, „pacientul având dreptul de a alege dacă şi unde să efectueze investigaţiile recomandate, din cauza lipsei aparaturii din spital”.

Sancţiune: 10% din salariu

În ancheta realizată de DSP se vorbeşte despre „o posibilă situaţie de exercitare de atribuţii fără drept de practică în specialitatea oftalmologie”. Deşi ancheta relevă că aceste acuzaţii s-au adeverit, conducerea Spitalului CF din Cluj l-a sancţionat pe Marius Nistor cu reducerea salariului de bază cu 10% pe o perioadă de 3 luni pentru abateri disciplinare.

Practic, Crina Nistor nu putea fi sancţionată de spital, deoarece nu avea nicio relaţie contractuală cu instituţia. Cert este că de la apariţia scandalului, Crina Nistor nu a mai activat în spital.

Pe de altă parte, articolul 348 din Noul Cod Penal sancţionează „exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Practic, Crina Nistor a realizat manopere medicale într-un spital, în condiţiile în care nu a semnat niciun contract, nici măcar unul de voluntariat.

Ungureanu: „Incompatibilitate şi conflict de interese”

Deputatul Emanuel Ungureanu, cel de la care a pornit cazul, susţine că este o situaţie de incompatibilitate şi conflict de interese: „Ne referim la faptul că soţul şi-a pregătit soţia pentru profesia de oftalmolog fără să existe o autoritate independentă şi neutră care să verifice dacă doamna Nistor şi-a făcut complet stagiile de pregătire. Singurul evaluator al medicului Nistor a fost soţul său. Cât de obiectiv putea să fie? Cum o verifica domnul Nistor? în funcţie de cât de bună era ciorba de acasă?”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter