monitorulcj.ro Menu
Sănătate

E lege! "Ziua pacientului cu arsuri". 30 octombrie va comemora tragedia de la Colectiv

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care prevede declararea datei de 30 octombrie ca "Ziua pacientului cu arsuri", zi în care este comemorată tragedia de la Colectiv.

Proiectul a fost adoptat cu 257 voturi "pentru" şi 8 abţineri. Legea prevede organizarea de evenimente pentru prevenirii apariţiei de incidente care pot duce la arsuri.


"Ziua pacientului cu arsuri poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii apariţiei de incidente care ar putea produce incendii şi ar putea conduce la rănirea gravă prin arsuri a participanţilor, precum şi îngrijirilor necesare pacientului cu arsuri", se arată în primul articol al legii adoptate.

Conform articolului 2 al legii, Ministerul Sănătăţii este responsabil cu coordonarea activităţii dedicate "Zilei pacientului cu arsuri".

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 12 decembrie 2018, prim for sesizat, şi urmează şă fie trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

În urma incendiului din clubul bucureştean Colectiv din 30 octombrie 215 au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.

Etichete: arsuri colectiv lege