Sănătate

După ororile Borşa (Cluj) şi Sighetu Marmaţiei, E. Ungureanu anunţă anchetă parlamentară

Noi umilințe pentru pacienții de la Psihiatrie: bolnavi ținuți în cuști şi legați

Noi imagini cu umilințele și condițiile mizerabile în care sunt ținuți pacienții bolnavi psihic în România au fost date publicității. Este vorba despre spitalul din Sighetu Marmației, unde persoane cu handicap sunt ținute în cuști ca animalele. Centrul de Resurse Juridice (CRJ) avertizează, marți, că la Spitalul Municipal Sighetu Marmației din județul Maramureș persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale sunt închise în cuști, altele fiind legate cu cămăși și fâșii din cârpe de paturi și cere intervenția ministrului Sănătății.

În urma imaginilor apărute în presă,  ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marți seară, că avea programat lunea viitoare un control la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei din judeţul Maramureş. „Da, aveam în program să merg luni la Sighet. Direcția de Sănătate Publică verifică cele sesizate de CRJ. Centrul pentru persoane cu dizabilități este în subordinea Direcției Județene pentru Protecția Persoanelor cu Handicap”, a declarat Sorina Pintea.


Vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților Emanuel Ungureanu a anunţat că va declanșa o anchetă parlamentară, împreună cu deputatul Adriana Săftoiu de la Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților.

“Exact ca la Spitalul de Boli Psihice Borșa din județul Cluj și la Sighetu Marmației, bolnavii cu dizabilități sunt tratați ca niște animale sălbatice, închişi în cuşti și supuși unui proces de exterminare fizică și psihică! La final vom întocmi un raport comun despre aceste adevărate lagăre ale umilirii semenilor noștri suferinzi și vom trimite concluziile Comisiei Europene! Trebuie să ne trezim ca națiune, nu putem să permitem umilirea celor mai năpăstuiți de soartă dintre noi! Cum am ajuns atât de jos?”, a notat Ungureanu.


Ce nereguli s-au descoperit

Astfel, la Sighetu Marmației (centrul din curtea Spitalului Municipal) s-au constatat următoarele fapte, potrivit CRJ: opt persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale erau închise în cinci cuști; cuștile sunt de aproximativ 2,5 m înălțime, cu ramă metalică și plexiglas transparent; trei persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe; canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul; nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri; singurele informații disponibile la fața locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenție psiho-socială.


Precedentul Borşa

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a postat imagini din incinta spitalului de Boli Psihice Borşa din judeţul Cluj,  care indică situaţia unităţii medicale, precum şi condiţiile improprii în care stau internaţi pacienţii.


„Nu am văzut așa ceva niciodată, nicăieri, în niciun film horror! 179 de bolnavi cu probleme psihice înghesuiți în camere insalubre, într-o clădire veche de 200 de ani, retrocedată Bisericii Reformate de către moștenitorii familiei Banffy. 22 de bolnavi într-o cameră. Un infern al mizeriei cu neputință de descris în cuvinte. Nu am văzut în viața mea atâta mizerie și dezumanizare. Pacienții din acest lagăr, fac baie în curte sau în niște băi care seamănă cu cele de la Auschwitz! Iarna, încăperile cu tavan ciuruit, care s-a prăbușit în capul bolnavilor de mai multe ori, sunt încălzite la sobele de teracotă, vechi. Geamurile sunt praf și pulbere”, a mărturisit deputatul.

În replică, Spitalul susține că „fotografiile au fost realizate tendențios, urmărind să surprindă exclusiv aspecte negative”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter