monitorulcj.ro Menu

Sănătate

Pesta Porcină Africană bate la porțile Clujului! Focare de infecție în jurul județului

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 140 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 416 focare (dintre care un focar într-o exploataţie de tip A).

Pesta Porcină Africană bate la poarta Clujului! Focare de infecție în jurul județului

În alte patru judeţe, există doar cazuri la mistreţi. Până în prezent au fost eliminaţi 372.325 de porci afectaţi de boală şi există 1.660 de cazuri la mistreţi, se arată într-un comunicat oficial remis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În total au fost stinse 1.246 de focare, dintre care 3 focare în judeţul Maramureş, 61 de focare în judeţul Bihor, respectiv 3 focare în judeţul Sălaj. Focare active se regăsesc și în judeţul Bihor – 8 focare în gospodăriile populaţiei şi 140 de cazuri la mistreţi, dar și în judeţul Sălaj – 2 focare în gospodăriile populaţiei şi 47 de cazuri la mistreţi.

De asemenea, se mai înregistrează focare active în judeţul Bistriţa-Năsăud – 4 cazuri la mistreţi, respectiv în Maramureş – 19 cazuri la mistreţi. Până în data de 24 iulie 2019 au fost despăgubiţi 8.778 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 252.287.710 de lei, potrivit ANSVSA.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Reprezentanţii ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

„Evoluţia bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, se arată în comunicatul ANSVSA.