Sănătate

Falimentul sistemului medical românesc. Emanuel Ungureanu: “Dacă tânărul decedat în tabără se năștea într-o altă țară, era în viață”

Un tânăr, Florin (34 de ani), care făceau parte din Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”, înființată de deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, a murit zilele trecute. Florin era dependent de un aparat de dializă de 19 ani. Ungureanu acuză lipsa unor politici ale statului pentru acești tineri care au “un destin crunt din cauza bolii, a lipsei de organe și organizării în lumea transplantului”.

În luna iunie, aproape 50 de copii și tineri care fac dializă/transplant renal, îngrijiți de Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”, au petrecut 20 de zile de vis în Sicilia. Tabăra este posibilă an de an datorită sponsorizărilor unor oameni cu inimă mare.

“Ne-am întors din tabără, e important să știe cei care sprijină acești copii și tineri că se întâmplă lucruri importante pentru ei, că ei se bucură de viață, unii se bucură, așa cum s-a întâmplat cu Florin, de ultima lor tabără din viață. Lumea trebuie să înțeleagă că aceste bucurii pe care le strângem noi înseamnă pentru unii ultima dorință și pentru unii a însemnat și prima dată când au văzut marea.  În fiecare an, noi mergem pe datorie. Rămân 5-6.000 de euro neachitați în aceste tabere. (...) Vă mulțumim pentru sprijin. Aceste tabere costă foarte mulți bani și dacă ar fi să aveți un copil care este într-o asemenea situație, ultima dorință a lui ar trebui să conteze și cred că nu ar conta cât înseamnă asta în bani. Dincolo de bani, legăturile sufletești care se așează între acești tineri sunt miracolul acestei asociații”, povestește Emanuel Ungureanu.


Luptători care mor prea ușor

Deputatul USR de Cluj este convins că „dacă tânărul decedat în tabără se năștea într-o altă țară, el era în viață”.

„Nu există niciun dubiu (...) Ungurii fac peste 800 de transplanturi pe an, iar noi dacă facem 200 e o performanță extraordinară. Câți români și-au găsit vindecare, transplant de plămâni, rinichi, de ficat, la Viena. Europa ne oferă atâtea dovezi de altruism. Trebuie să vedem ce primesc tinerii aceia care fac dializă în Madrid, cum fac oamenii din Spania să transplanteze un copil la un an al nimănui, care nu Arșinel, care nu e fiu de parlamentar, care nu e PSD-ist, care nu e vedetă de cinema. Spaniolii investesc în sănătate.  Îmi spune Florin, băiatul care a decedat, că a fost o zi frumoasă pe mare, turcoazul acela, era atât de fericit de croazieră, de ce a văzut o zi întreagă, era epuizat, respira cu dificultate. Acești tineri luptători ai României mor prea ușor. Mircea, un tânăr transplantat, s-a stins la Bacău la 27 de ani neîmpliniți. De ce Florin a stat 19 ani pe un aparat de dializă și nu a reușit să facă un transplant renal, de ce a venit în tabără atât de dezechilibrat fizic? În viitorul nu foarte îndepărtat, sperăm ca această asociație care se ocupă de copii și tineri să poată să spere că tinerii ajung la o vârstă venerabilă, să putem spera că va fi o asociația care se ocupă și de oameni mai în vârstă (...) Este o onoare să pot să ajut acești tineri”, a mai spus Ungureanu.


„Străinii ne tratează mai bine copiii decât o facem noi”

Emanuel Ungureanu a spus că, anul trecut, de 1 Decembrie, de Centenar, a mers să “mulțumească spaniolilor” că au tratat un tânăr dependent de dializă din Cluj-Napoca.

“Un tânăr din Cluj care a ajuns în Madrid după ce 10 ani a stat în Cluj-Napoca, oraș de 5 stele pe un aparat de dializă de pe care ieșea cu crize de epilepsie, cu rinichii infectați, cu hipertensiune arterială, cu cateterul infectat, așteptând de pe strada Crișan din Cluj, neavând transportul asigurat la timp, dupa 4-5 ore de dializă mai aștepta până să vină ambulanța să îl ducă la capătul Mănășturului. La Madrid, când am fost eu de 1 Decembrie, de Centenar, m-am dus să le mulțumesc spaniolilor că atât de bine l-au tratat pe dializă până să facă transplantul, cu tratament de Spania, cu sponsorizări strânse de Asociație, 1.000 de euro cheltuieli curente pe lună, statul spaniol a spus că ajută și pe copilul unor români neștiind că îl susține un deputat, o asociație, nimic din toate astea. Un copil de spaniol a murit să dea viață unui copil român. Iar noi spunem când ne cheamă Eurotransplantul să facem un parteneriat să nu vină străinii să ne ia nouă organele, când, de fapt, străinii, fără să ne cunoască, ne tratează mai bine copiii decât o facem noi”, mai spune deputatul clujean.


Ungureanu a vorbit și de șpăgile din sistemul medical.

“La noi sunt situații de genul. Medicul cutare e singurul care este chirurg cardiovascular de copii pe jumătate din țară. Și e șpăgar. Acela care ar trebui să îl aresteze își face probleme de conștiință. «Dacă îl luăm pe ăsta care e șpăgar, cine-l mai operează pe copii?» Stăm la mâna unor șantajiști care sunt foarte buni la ceea ce fac, dar care spun «vrei să îți trăiască copilul, scoate banii». Ce stat e ăsta care stă șantajat de un doctor? Un stat normal spune ne șantajează X, venim cu 5 din afara țării.  Nu poți să șantajezi o mamă cu un copil bolnav că ăla e singurul doctor. Cum adică mie îmi întorci mâna la spate cu un copil bolnav și îmi spui «ai 3.000 de euro, trăiește, dacă nu, nu». Ce țară e asta? Pe mine asta mă deranjează. Când procurori germani au găsit o rețea de traficanți de organe în Germania, i-au arestat pe toți într-o noapte, s-a închis clinica, gata. Eu zic din 2004 că niște indivizi au făcut trafic de organe la Cluj și lucrurile merg așa, stai să vezi, afectăm imaginea transplantului în România. Afectați imaginea lăsând acei traficanți în funcție”, a conchis Ungureanu.


CITEȘTE ȘI

Doi tineri cu insuficienţă renală au murit. Emanuel Ungureanu, mesaj emoţionant: “Corpul îi era mutilat de suferinţă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter