Sănătate

Spitalele din Cluj care refuză să facă avorturi la cerere şi cele care nu fac procedura în perioada sărbătorilor religioase

Cel puţin două spitale din Cluj nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere, arată un raport, care mai menţionează şi faptul că în judeţ există şi unităţi sanitare care nu fac avorturi la cerere în perioada sărbătorilor religioase.

51 de spitale din 29 de județe ale României nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere, arată raportul "Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România", realizat de un ONG care militează pentru egalitatea de gen.

Pe listă regăsim de la spitale mari, precum Spitalul Universitar din București sau Spitalul Județean din Cluj-Napoca, până la spitale din orașe mici, unde este posibil să nu existe alternative - alte spitale sau clinici private.


De asemenea, în alte 36 de spitale din România nu se pot face avorturi la cerere în perioada sărbătorilor religioase.

În România sunt, în total, 375 de spitale publice (de stat). Autorii raportului spun că au transmis către Ministerul Sănătății o adresă pentru a afla care sunt măsurile pe care instituția condusă de Sorina Pintea le va lua pentru a asigura accesul tuturor femeilor la întreruperile de sarcină la cerere.


Monitorizarea ce stă la baza raportului "Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România" a fost efectuată în luna aprilie 2019, înaintea sărbătorilor de Paște.

Dintre cele 158 de spitale publice care au fost contactate și care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină:


40 pot face întreruperi de sarcină oricând, niciunul în București
în 36 de spitale nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase
în 51 de spitale din 29 de județe nu se fac deloc întreruperi de sarcină

autorii raportului nu au putut primi informații prin telefon de la 31 de spitale

Potrivit legii, întreruperea de sarcină la cerere, care nu reprezintă urgență medicală (sarcina nu este întreruptă din evoluție sau nu pune în pericol sănătatea mamei) este legală în România până la 14 săptămâni de sarcină și intra în categoria serviciilor medicale la cerere. Nu intră în categoria serviciilor din pachetul medical de urgență și din pachetul medical de bază, astfel că nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, ci se plătește de către pacient.


“În judeţul Cluj am sunat la 8 spitale. Două dintre ele nu au răspuns (Turda și Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca).  La  Spitalul  Clinic  Județean  de  Urgență  Cluj-Napoca  ne-au  zis:  «Numai dacă  veniți  să  vă  planificați  pentru  că  la  noi  nu  se  mai  produc  întreruperi  de sarcină. Nu se fac în clinică întreruperi de sarcină, personalul nu mai dorește să facă așa ceva» și ne-au trimis la cabinetul privat al unui doctor. Două spitale ne-au spus că nu dețin aceste informații și unul dintre ele nu a vrut să ne dea mai multe informații. În alt spital nu se fac deloc (Policlinica Salvosan). În unul dintre ele se fac avorturi după Paște și un medic face chiar și în perioada Pascală”, arată autorii studiului.

Documentul mai menţionează şi faptul că la Spitalul Municipal Dej nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în perioada sărbătorilor religioase.


Autorii raportului atrag atenția că "nu există educație sexuală în școli, deși 76% dintre români consideră că ar trebui să fie predată. În plus, această problemă survine pe fondul lipsei unui program național de contracepție și planning familial care să asigure în mod gratuit accesul femeilor la metode contraceptive. Lipsa accesului la educație sexuală și metode contraceptive crește numărul sarcinilor nedorite și a problemelor de ordin medical, cât și al nașterilor în rândul adolescentelor".

Avortul a fost interzis aproape în totalitate în România în perioada 1966 - 1989. Se estimează că peste 10.000 de femei au murit din cauza avorturilor provocate în condiții improprii, iar alte 100.000 de femei au fost mutilate din punct de vedere fizic și psihic.

Avortul la cerere a redevenit legal în România pe data de 26 decembrie 1989.

Ultimele Stiri
abonare newsletter