Sănătate

Emanuel Ungureanu a depus o plângere la Parchet împotriva celor doi medici acuzați că operează ilegal: „De la naș la fin!”

Deputatul USR susține că de peste doi ani doi medici operează ilegal la Clinica Chirurgie II, aceștia încărcând pe foile pacienților materiale pe care le folosesc la clinici private.

Raul Șandor și Mihai Nemeți, cei doi medici care figurează ca angajați ai Spitalului din Blaj ar opera ilegal, de peste doi ani, la secția de Chirurgie II a Spitalului Județean din Cluj, fără să aibă contract cu spitalul, susține Emanuel Ungureanu. Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților a depus, joi, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Deputatul USR acuză, de asemenea, în textul plângerii penale, că cei doi medici ar încărca „materiale sau dispozitive medicale în surplus, pe foile de observație ale altor pacienți, îngrijiți de alți medici, cu scopul de a le sustrage și de a le folosi” la clinici private, „pe modelul patentat de Mihai Lucan”.

„Din informațiile pe care le dețin de la angajați ai secției de chirurgie vasculară, cei doi medici au efectuat diferite intervenții chirurgicale pe parafa șefului de secție, Marius Fodor, medicul Nemeți a încetat acest tip de activitate ilegală la începutul anului 2019. Printre operațiile efectuate de către cei doi în mod ilegal se numără angioplastiile de carotid, varicele, bypass-urile arteriale, etc”, se arată în documentul depus de Ungureanu la Parchet.


„Astăzi (n.red. joi) depun o sesizare pentru ca Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj să cerceteze suspiciunile cu privire la modul în care au reușit să intre într-o sală de operație, mai exact la Chirurgie II , doi medici, Raul Șandor și Mihai Nemeți, care figurează de fapt ca medici la spitalul din Blaj. Unul dintre ei, doctorul Șandor, a dat acolo un examen destul de ciudat, pentru o normă întreagă, a cerut în cele din urmă un sfert de normă, nu-și face acolo treaba, dar vine și operează pe parafa șefului secției de chirurgie vasculară, Marius Fodor, însă, atenție, completează protocoalele operatorii”, a declarat Emanuel Ungureanu, la intrarea în sediul Parchetului Cluj.

Petru Șușcă, acuzat de abuz în serviciu

„Mai este o problemă uriașă pe care am sesizat-o Parchetului: sunt condiții foarte serioase de abuz în serviciu în ceea ce îl privește pe managerul Spitalului Județean, domnul Petru Șușcă. Acesta a creat condițiile pentru ca Marius Fodor să câștige succesiv două concursuri organizate în condiții de nelegalitate. Mai mult decât atât, între anii 2016-2018, acesta i-a refuzat unei doamne conferențiar pe nume Claudia Gherman dreptul de a se transfera pe această secție, ceea ce a dus la desființarea statutului din secție clinică în secție neclinică, ceea ce înseamnă că studenții la Medicină se pregătesc acum pentru specialitatea de chirurgie vasculară pe secția de Chirurgie generală, ceea ce este o palmă uriașă pentru școala de medicină clujeană”, susține deputatul USR.


„Există o serie întreagă de abuzuri, fals în înscrisuri, avem un medic, Mihai Nemeți, care figura ca doctor cu normă întreagă la Spitalul din Blaj și în același timp, în mod miraculos, făcea gărzi la domiciliu în Cluj, lucru care este absolut imposibil din punct de vedere fizic. Practic, Marius Fodor (n.red șeful secției de Chirurgie II) i-a introdus pe cei doi doctori ilegal în secția de Chirurgie II și le-a oferit posibilitatea să opereze în afara urgențelor care țin de acele gărzi la domiciliu, au operat varice, bypass-uri, operații din spectrul chirurgiei vasculare. Operațiile făcute de cei doi sunt ilegale, pentru că ei nu aveau niciun contract cu Spitalul Județean, nu aveau dreptul să fie în sala de operații. Ce este foarte ciudat este că în acești ani, pentru că vorbim undeva din octombrie 2017 până astăzi, nimeni din spital nu s-a sesizat – medici, asistente, anesteziști!”, afirmă Ungureanu.

„De la naș la fin”!

Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie acuză faptul că „pentru un om, Marius Fodor, s-a croit o clinică – s-a schimbat statutul unei clinici universitare într-o clinică neuniversitară, numai să ocupe acel post”. „Gândiți-vă că direcția spitalului a ales să promoveze într-o funcția de șef de secție un medic care nu avea experiență în chirurgia vasculară în detrimentul unei doamne care avea 26 de ani de experiență în acest domeniu”, a declarat Ungureanu, amintind de faptul că Marius Fodor a fost nașul de cununie al lui Raul Șandor și că imaginile filmate în sala de operații nu au fost făcute de el.


„Încă din luna august a anului 2017 am sesizat public faptul că există suspiciuni rezonabile care conduc la concluzia că medicul Marius Fodor a ajuns în fruntea secției de chirurgie vasculară din cadrul Clinicii Chirurgie II, printr-un concurs organizat de către conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj (SCJU) fără respectarea reglementărilor în vigoare. Marius Fodor a fost numit șef al secției de chirurgie vasculară din cadrul Clinicii Chirurgie 2 după un lung șir de măsuri extrem de controversate, ale Ministerului Sănătății, ale conducerii SCJU, fiind ignorate legi, ordine de ministru,etc.”, se mai arată în plângerea depusă la Parchet.

Măsluire a subiectelor de concurs?

La rândul său, Petru Șușcă, managerul Spitalului Județean din Cluj, este acuzat de Ungureanu de posibile fapte de abuz în serviciu în formă continuată în legătură cu modul în care a organizat concursul pentru ocuparea postului de șef de secție pentru medicul Marius Fodor. „Se va putea vedea foarte bine din succesiunea de evenimente și documente, de ce se ridică suspiciunea unei intenții clare și a unei strategii consecvent urmărite de către managerul Petru Șușcă, de a-l numi cu orice preț în funcția de șef de secție Chirurgie Vasculară din Clinica Chirurgie II pe Marius Fodor, chiar cu prețul schimbării statutului secției din clinică, în secție neclinică prin ordin al fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog”, spune deputatul USR.


„Pentru a elucida și alte aspecte, posibil de natură penală, cum ar fi posibila măsluire a subiectelor de concurs, vă rog să solicitați toate documentele care au fost validate pentru cele două concursuri și să audiați pe lângă membrii din conducerea SCJU Cluj-Napoca și pe medicii care au făcut parte din cele două comisii de concurs pentru ocuparea postului de șef secție chirurgie vasculară”, mai scrie Emanuel Ungureanu, în plângerea adresată procurorilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter