monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Campania „Donează sânge! Fii erou!”, din nou la Cluj-Napoca

În perioada 6-10 mai 2019, Organizația Studenților Mediciniști (OSM) din Cluj organizează o nouă campanie națională de donare de sânge la Cluj-Napoca.

Studenții încearcă să crească numărul de donatori de sânge actual, în cadrul unei acțiuni în continuarea campaniei naționale din perioada 15-19 aprilie 2019.


„Evenimentele nefavorabile care au loc în fiecare zi ne demonstrează că ne confruntăm cu un deficit major de donatori de sânge atât la nivel local, cât și la nivel național. Am observat creșterea nevoii de sânge în multe arii medicale: boli oncologice, boli hematologice, diverse intervenții chirurgical și urgențe, precum și lipsa educației populației generale cu privire la actul donării de sânge și o scădere a influxului de noi donatori de sânge”, se arată într-un mesaj al OSM Cluj.

Lipsa de sânge, în continuare o problemă gravă!

Anual, peste 600.000 de persoane au nevoie de sânge şi de preparate sanguine. Din păcate, nu de puţine ori, pacienţii şi cei dragi lor se confruntă cu lipsa sângelui din spitale, iar operaţiile şi tratamentele medicale de care au atât de multă nevoie sunt amânate. De asemenea, România se află în continuare pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge. Doar 3% din populaţia adultă (cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani) donează sânge.

„Cu toate acestea, în situaţii limită, clujenii și în general românii au demonstrat solidaritate şi simț civic, stând ore în şir la coadă pentru a dona sânge. Chiar dacă pe moment aceste situaţii sunt rezolvate, nevoia de sânge rămâne constantă. Din păcate, sângele nu poate fi cumpărat, nu poate fi produs și nu poate fi obținut decât prin bunăvoința noastră și a celor din jurul nostru”, avertizează studenții.

„Sesizând lipsuri majore cu privire la informațiile pe care le deține populația generală cu privire la actul donării de sânge, am început demersurile pentru a susține prezentări ale proiectului în cadrul școlilor, facultăților și intituțiilor clujene, menite să sensibilizeze și să informeze tinerii cu privire la nevoia constantă de sânge și beneficiile de care dispun în urma actului donării de sânge, precum și distribuirea pe rețelele de socializare a unor broșuri informative. Considerăm necesare aceste evenimente, deoarece ca studenți mediciniști credem că putem ameliora aceste neajunsuri ale sistemului transfuzional din România”, susțin cei de la OSM Cluj.

Platformă pentru o mai bună comunicare între donatori și centrele de transfuzie

Cu ocazia acestei campanii, studenții reamintesc populației de existența plaftormei „donez450”, cu aplicația disponibilă în Appstore și Google Play, prin care comunicarea dintre Centrele de Transfuzie Sanguină și donatorii de sânge, utilizatori ai aplicației este facilitată.

„Succesul campaniilor de donare de sânge de care s-a bucurat proiectul „Donează sânge! Fii erou!” se datorează în egală măsură voluntarilor dedicați care se implică în organizarea campaniilor din proiect, donatorilor care răspund mereu apelului nostru și conștientizează nevoia de sânge cu care se confruntă clinicile medicale clujene, dar și a partenerilor noștri și sponsorilor care ne sunt mereu aproape și ne sprijină în realizarea scopurilor propuse. Cu ajutorul dumneavoastră putem crește procentajul de donatori din populație la un nivel european și putem atinge un număr cât mai mare de donatori de sânge în cele 5 zile de campanie, acoperind astfel pentru o scurtă perioadă de timp necesarul de sânge cu care ne confruntăm. Vă așteptăm în campania noastră cu multe suprize!”, anunță tinerii de la OSM Cluj.

Campania se desfășoară între 6-10 mai, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj (str. Nicolae Bălcescu, nr. 18).