Sănătate

Raport: A crescut numărul părinţilor clujeni care refuză să-şi vaccineze copiii. “Prea multe campanii agresive antivaccinare”

Un raport al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj pe anul 2018 relevă faptul că acoperirea vaccinală, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, s-a situat sub ţinta de 95% din cauza creşterii numărului de refuzuri ale părinţilor privind vaccinarea copiilor.

Potrivit raportului, anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică Cluj a distribuit 7.281 doze vaccin Hepatită B, 19.105 doze vaccin hexavalent, 15.914 doze vaccin ROR, 481 doze vaccin dT , 4.200 doze Tetravalent, 7.977 doze vaccin Pneumococic și 21.860 doze vaccin BCG.

Astfel în anul 2018, s-au distribuit medicilor de familie cantităţile de vaccin solicitate, acoperirea vaccinală fiind după cum urmează:


Vaccin Hepatic (6939 doze administrate) – acoperire vaccinală 85,92% (total copii înregistraţi – 8.076)

Vaccin BCG (7.694 doze administrate) – acoperire vaccinală 95% (total copii înregistraţi – 8.76)


Vaccin Hexavalent (19.401 doze administrate) - acoperire vaccinală 85% (total copii înregistraţi – 22.711)

Vaccin Pneumococic (14.616 doze administrate) - 77,50% acoperire vaccinală (total copii înregistraţi – 18.859)


ROR (15.633 doze administrate) - 77,58% acoperire vaccinală (total copii înregistraţi – 20.152)

Tetravalent (4556 doze administrate) - 54,15% acoperire vaccinală (total copii înregistraţi – 8.414)


“În cursul anului 2018 nu au fost raportate cazuri de reacţii adverse postvaccinale indezirabile”, transmite DSP Cluj.

Conducerea DSP Cluj spune că nerealizarea ţintei (95%) în ceea ce priveşte acoperirea vaccinală este cauzată de creşterea numărului de refuzuri ale părinţilor privind vaccinarea copiilor în contextul  nespecificării obligativităţii vaccinărilor în legislaţia existentă, campaniilor agresive împotriva vaccinărilor, discontinuităţilor în aprovizionarea  cu  vaccin  Hepatitic  B  pediatric,  vaccin  Diftero-tetanic şi vaccin Tetravalent, ceea ce a generat scăderea procentelor de vaccinare şi dificultăţi în recuperarea restanţierilor.


“Propunem asigurarea continuă şi în cantităţi suficiente a vaccinurilor aşa încât să nu fie perturbate campaniile de vaccinare. Deoarece se constată o creştere a numărului de refuzuri privind imunizarea copiilor încă din maternitate, care duce la o scădere progresivă a acoperirii vaccinale şi o creştere a numărului de îmbolnăviri cu boli prevenibile prin vaccinare, considerăm necesară modificarea legislativă privind obligativitatea imunizărilor în care să fie prevăzută aplicarea unor măsuri faţă de cei care refuză şi determină îmbolnăvirea altor persoane cu care vin îin contact. Considerăm beneficii şi organizarea unor campanii de informare a populaţiei privind necesitatea, beneficiile şi importanţa imunizărilor la nivel naţional”, transmite conducerea Direcţiei de Sănătate Publică.

Reamintim că la finalul lunii ianuarie, chiar în ziua în care Ministerul Sănătății a declarat epidemia de gripă, în Cluj-Napoca au fost amplasate în două locații panouri antivaccin. Asemenea panouri au mai fost amplasate şi în 2018, dar au fost date jos la câteva ore după.

Ultimele Stiri
abonare newsletter