Sănătate

Ziua Conștientizării Autismului, marcată și la Cluj-Napoca

Ziua Internațională a Conştientizării Autismului este marcată în data de 2 aprilie, ocazie cu care se desfăşoară campania cu sloganul: „Să înţelegem autismul! Şanse egale şi participare activă!”

Tema campaniei din anul acesta este „Înţelegerea și conștientizarea autismului”.

Aproximativ 1% din populaţia Uniunii Europene suferă de o tulburare din spectrul autist (5 milioane persoane, 1 din 160 copii). În România, numărul cazurilor în anul 2017 a fost de 408 la 100.000 locuitori.


Cauzele exacte ale acestei afecţiuni nu se cunosc, factorii de risc incriminati sunt: genetici, anumite medicamente administrate în timpul sarcinii, vârsta mai înaintată a părinţilor. Simptomele acestei tulburări sunt: lipsa interesului pentru obiecte, evitarea contactului vizual, preferinţa pentru izolare, repetarea cuvintelor auzite, dificultăţi de adaptare la schimbări, reacţii emoţionale exagerate.

Recomandări pentru părinţi şi profesori în ceea ce priveşte atitudinea fată de copii:


- Fiţi toleranţi

- Nu îi izolaţi


- Vorbiţi cu ei

- Nu îi criticaţi


Solicitaţi consult medical, în cadrul căruia medicul de familie să aplice chestionarul de screening pentru depistarea simptomelor acestei tulburări şi îndrumarea spre specialişti pentru terapii, transmit reprezentanții DSP Cluj, prin directorul executiv dr. Mihai Moisescu-Goia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter