Sănătate

Cea mai tristă zi din an: mit sau realitate?

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2019 a căzut pe 21 ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă zi a anului, la această concluzie ajungând un psiholog britanic. Sunt însă alți specialiști care spun că este doar o idee care ni s-a implementat de-a lungul timpului.

Sursă foto: https://cdn.stirimondene.fanatik.ro Sursă foto: https://cdn.stirimondene.fanatik.ro

Teoria despre "Blue Monday" (Lunea tristă, n.r.) a apărut în 2005, când psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului.

Factorii care ne întristează

Psihologul a luat în considerare condiţile meteo din această perioadă, facturile la utilităţi, datoriile, nivelul motivaţional, sărbătorile de iarnă, precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni. Astfel, Cliff Arnall a stabilit că cea de-a treia zi de luni a anului este cea mai deprimantă zi, având în vedere că, în această perioadă, oamenii manifestă o stare de tristeţe, inactivitate şi consumă carbohidraţi în exces.


Însă această teorie a psihologului a fost cauza unor dispute, întrucât acesta a creat formula ca parte a unei campanii de marketing pentru o companie de turism.

La origine, "Blue Monday" a făcut parte dintr-o campanie publicitară, lansată de o agenţie de turism - Sky Travel -, care promova avantajele călătoriilor realizate în luna ianuarie.


„Monday blues” a devenit o problemă indusă de campaniile de PR

În ultimii aproape 15 ani, o mulțime de oameni au crezut că, într-adevăr, a treia zi de luni din ianuarie este cea mai depresivă zi din an, în ciuda faptului că nu există dovezi științitice care să o susțină. Cu toate că inițial această idee a venit din partea unei  companii de PR, foarte mulți oameni sunt convinși că este reală, ceea ce îi aduce pe psihologi și terapeuți la limita disperării.

„Când avem anumite așteptări de la un eveniment, de la oameni sau de la noi înșine, tindem să avem un comportament care să se potrivească așteptărilor noastre. De exemplu, dacă ne gândim că cea de-a treia zi de luni din an, tindem să fim mai atenți la lucrurile negative care se întâmplă în jurul nostru și ne gândim mai mult la lucrurile rele din viața noastră”, informează metro.news.


Într-adevăr nu există evidențe științifice care să susțină ideea că a treia zi de luni din ianuarie (sau orice altă zi de luni din acest an) este cea mai depresivă zi din an, există studii care arată că avem o dispoziție mai bună în zilele de vineri și în weekenduri. Chiar și oamenii care își iubesc locul de muncă sunt mai binedispuși în aceste zile.

Ce spun specialiștii clujeni?

Psihologul Mariana Munte a declarat că, în general, stările negative sunt influențate puternic de cantitatea de lumină naturală pe care organismul nostru o primește, însă nu se poate spune că există o anumită zi din an când suntem predispuși să fim mai triști decât de obicei.


„Nu cred într-o teorie conform căreia există cea mai depresivă zi din an pentru un om. În schimb sunt studii care arată că nivelul de serotonină este reglat sau influențat (depinde foarte mult de nucleul de personalitate a fiecărui om) de lumina naturală. Astfel, în concordanță cu vremea de afară, putem avea un nivel mai scăzut sau mai crescut de serotonină, care ulterior ne influențează stările emoționale. Prin educație, dacă știm asta, compensăm cu multe alte lucruri care pot ridica sau pot menține acest nivel de serotonină”, a spus Mariana Munte.

 

abonare newsletter