monitorulcj.ro Menu

Sănătate

Un vaccin anti-Alzheimer urmează să fie testat pe pacienți: "Numărul cazurilor de demenţă ar putea scădea la jumătate!"

Un vaccin împotriva bolii Alzheimer ar putea fi testat în curând pe pacienţi după ce o echipă de cercetători din Texas a reuşit să prevină acumularea în creier de proteine toxice care au legătură cu apariţia bolii, informează RTE.

Experimentele efectuate pe şoareci programați genetic au arătat că vaccinul ADN, injectat în piele, ar putea întârzia debutul bolii Alzheimer fără efecte secundare grave. Constatările cercetării, apărute în revista Alzheimer's Research And Therapy, ar putea deschide calea pentru teste clinice cu oameni, au afirmat cercetătorii implicaţi în studiu. Aceștia spun că două tipuri de proteină toxică joacă un rol-cheie în apariţia bolii Alzheimer, beta-amiloid şi tau.

Beta-amiloidul se acumulează în creier şi acest aspect este o caracteristică a bolii identificată în examinările post-mortem ale unor pacienţi. Tau este o proteină care produce "aglomerări" distructive în celulele nervoase. Unele cercetări sugerează că cele două sunt legate, beta-amiloid favorizând formarea de "aglomerări" cauzate de proteina tau. Noul vaccin conţine ADN care codifică un segment al blocului de construcţie al proteinei beta-amiloid.

"Acest studiu reprezintă rezultatul unui deceniu de cercetare care a demonstrat în repetate rânduri că acest vaccin poate identifica în mod eficient şi sigur în modele animale ceea ce credem că poate provoca boala Alzheimer", a afirmat şeful echipei de cercetători, doctorul Roger Rosenberg, director al Centrului pentru Alzheimer, de la Universitatea din Texas.

Dacă efectele observate la şoareci se vor repeta şi la om, acest vaccin ar avea o "valoare terapeutică majoră", susțin savanții. "Dacă debutul bolii ar putea fi amânat chiar şi cu cinci ani, aceasta ar însemna enorm pentru pacienţi şi familiile lor", a afirmat co-autorul studiului, Dr. Doris Lambracht-Washington.

Un vaccin experimental anterior, dezvoltat la începutul deceniului trecut, a cauzat apariţia unor tumori pe creier la unii pacienţi atunci când a fost testat pe oameni. Noul vaccin ar urma să fie injectat în piele în loc de muşchi, ceea ce duce la un alt tip de răspuns imunitar. Oamenii de ştiinţă lucrează, de asemenea, la un test al lichidului spinal care poate detecta o proteină tau anormală înainte de apariţia simptomelor bolii.