Sănătate

De ce cazul Florin Busuioc nu s-ar putea repeta la spitalele din Cluj. Unde se intervine imediat în cazul unui infarct care necesită stent

Cazul lui Florin Busuioc s-ar putea repeta oricând la multe spitale din ţară, unde nu se asigură linie de gardă pentru pacienţii care au nevoie urgentă de un stent care să le salveze viaţa.

O mare parte a cazurilor de infarct miocardic din Transilvania merg spre Târgu-Mureş şi Cluj-Napoca, unde sunt medici mereu pregătiţi să intervină de urgenţă.

La Târgu-Mureş ajung cei mai mulţi pacienţi din Harghita şi Sibiu, unde nu se asigură linie de gardă pentru astfel de cazuri.


Din judeţul Alba, pacienţii sunt trimişi de regulă la Cluj-Napoca.

”Astfel de cazuri sunt trimise, de urgenţă, într-un centru de cardiologie intervenţională, respectiv la Cluj-Napoca. Medicii de acolo sunt anunţaţi dinainte despre caz pentru a se interveni cât mai repede”, au declarant reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.


Linie de gardă non stop la Cluj

Medic şef UPU-SMURD Cluj Cristian Ursu susţine că la Cluj-Napoca nu s-ar fi putut întâmpla un incident similar celui de la Craiova, în condiţiile în care aici există linie de gardă asigurată non stop în două instituţii medicale, cu medic în spital, nu la domiciliu.


Cristian Ursu a declarat că serviciul de gardă se asigură cinci zile pe săptămână la Institul Inimii ”Nicoale Stăncioiu” şi două zile la secţia de Cardiologie a Clinicii Medicale 1 din Cluj-Napoca.

”La noi un pacient cu infarct este dus la Institutul Inimii sau la secţia de Cardiologie de la Clinica Medicală 1 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă unde sunt linii de gardă non-stop. Cinci zile pe săptămână se asigură de institut, iar două zile, marţi şi sâmbătă, de Medicala 1. În mod sigur la un astfel de caz ar fi mers o ambulanţă SMURD, ar fi preluat pacientul, iar dacă s-ar fi constatat pe parcursul resuscitării că a făcut un infarct, era dus la una dintre cele două instituţii medicale unde s-ar fi intervenit şi ar fi fost operat. Este medic de cardiologie intervenţională, garda se asigură în spital, nu la domiciliu”, a spus Ursu.


Potrivit acestuia, Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca a fost primul din ţară care a introdus linie de gardă 24 de ore din 24 pentru urgenţe cardiace.

Directorul medical al Institutului Inimii ”Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a precizat, la rândul său, că la unitatea medicală pe care o reprezintă funcţionează cinci linii de gardă pe cardiologie.


”Există un program naţional de cardiologie intervenţională în caz de infarct miocardic acut, una dintre condiţiile de bază fiind asigurarea unei linii de gardă 7 zile din 7, 24 de ore din 24, la spital. La Institutul Inimii există, în total, cinci linii de gardă plătite, nu există niciun moment în care să nu fie cei cinci medici prezenţi. La noi se înregistrează între 5 şi 10 infarcturi miocardice acute pe zi care sunt tratate şi vin pacienţi din alte judeţe, cum ar fi Alba, Sălaj, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Maramureş. În plus mai avem linie de gardă la Cardiologie la Medicala 1 care asigură urgenţe două zile pe săptămână. La Cluj-Napoca nu se poate întâmpla ce a fost la Craiova”, a precizat Molnar.

abonare newsletter