Sănătate

NU AM ÎNVĂȚAT NIMIC. La 3 ani de la tragedia din Colectiv, SECȚIILE DE ARȘI există DOAR PE HÂRTIE, iar banca de piele a fost DESFIINȚATĂ!

Secția de Arși din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj există doar cu numele. Pacienții cu arsuri grave ar muri cu siguranță.

”Anul trecut, în aceeași perioadă, am făcut un live din Clinica Chirurgie I, și am arătat că nu există nici un fel de condiții pentru arși pe o suprafață mai mare de 10% din corp, deci nu avem sisteme de îngrijire pentru oameni care au arsuri profunde sau pe o suprafață mai mare de 10%-20% din corp. Lucrurile de anul trecut și până acum sunt mult mai rele, chiar dacă a existat o campanie care s-a făcut pentru achiziționarea aparaturii medicale necesare pentru arși, precum și a altor sisteme de îndepărtare a pielii arse, acestea sunt pentru arsuri de dimensiuni mici sau medii, nu pentru arsuri grave. Mai mult decât atât, nu există nici un plan pentru a crea o Secție de Arși.  Practic, Secția de Arși de la Cluj înseamnă două paturi într-un salon obișnuit, cu două perdeluțe despărțitoare. Ceea ce este o bătaie de joc extraordinară pentru că, teoretic, tot în aceeași clinică există o Secție de Chirurgie Plastică pentru Copii care, de fapt, nu este decât o altă minciună, o hârtie lipită de geamul unui salon.  Deci, nu există nici un plan, nici la nivelul Ministerului Sănătății, nici la nivelul Secției Chirurgie I sau în altă parte, pentru ca lucrurile măcar să înainteze în anul viitor, darămite să avem cu adevărat o Secție pentru Arși”, a declarat deputatul clujean, Emanuel Ungureanu.

Prin urmare, ipotetic, dacă am presupune că un număr de 10 oameni ar fi victimele unui accident, undeva în județul Cluj, și ar suferi arsuri în proporție de peste 50% din suprafața corpului, unde ar putea fi internați aceștia pentru tratament?


”Sunt morți. În cazul în care vor fi 10 oameni cu 50% arsuri, dacă nu sunt transferați de urgență în afara țării, sunt morți”, a afirmat Emanuel Ungureanu, citat de ziardecluj.ro.

Ținând cont de faptul că în acel moment pot fi internați și alți pacienți cu arsuri minore sau medii, în cadrul așa-numitei Secții de Arși de la nivelul Spitalului Clinic de Urgență Cluj, s-ar mai găsi loc pentru cazurile cu adevărat grave?


”N-au nici o șansă. În cazul în care avem arși cu o suprafață de 50%, nu există nici o posibilitate de ieșire în condiții sigure aici, mai ales că la Chirurgie I și în alte secții, rata infecțiilor nosocomiale este foarte mare și nu există un circuit sigur pentru aceștia, nu există un sistem de îngrijire, prin care să nu fie expuși la aceste infecții intraspitalicești, pentru că știm de la Colectiv, că foarte mulți oameni ar fi avut zile dacă nu luau din spital tot felul de bacterii care sunt într-atât de rezistente încât i-au înspăimântat pe cei care au preluat o parte dintre răniții de la Colectiv care erau în spital.

Deci, dacă ești ars peste 50% din corp și nu poți fi transferat urgent în străinătate, ești mort”, a conchis Emanuel Ungureanu.


Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a spus că, dacă am avea o nouă tragedie de genul Colectiv, ţara noastră va fi nevoită să ceară ajutor extern. „În acest moment, avem fiabile 11 paturi. Nicio ţară din Europa nu poate să trateze un număr atat de mare de victime cum a fost la Colectiv - și sper să nu se întâmple niciodata, atunci cu siguranță trebuie să apelăm la ajutor extern”, a spus ministrul. Fostul ministru Vlad Voiculescu este de aceeași părere: orice țară ar avea nevoie de ajutor în cazul unei tragedii de o asemenea amploare. Dar, spune el, nicio altă țară nu ar fi refuzat cetățenilor ei tratamentul în străinătate, așa cum s-a întâmplat în primele zile după incendiul din Colectiv.

Mai mult, România nu mai are bancă de piele, vitală pentru marii arși.


„În urmă cu doi ani de zile, banca de piele de la spitalul Grigore Alexandrescu a primit un plan de conformare, având în vedere că era mai mult o improvizație. O recunosc chiar specialiștii care lucrează colo. În doi ani nu s-a întâmplat nimic, astfel încât acestei bănci i-a fost suspendată activitatea. Iar procedeele, patologiile care necesitau prezența grefei de piele se fac în continuare cu piele artificială sau grefă pe loc”, a spus Sorina Pintea.

Singura bancă de piele din România a fost închisă în urmă cu opt luni, dar informația a fost păstrată secretă. Pentru suspendarea activităţii băncii de piele din România, autorităţile au invocat faptul că nu avea infrastructură şi nici resursele umane sau financiare suficiente pentru bună desfăşurare a activităţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter