Sănătate

Spitalele din Cluj se zbat să supravieţuiască. 500.000 de euro de la bugetul local pentru aparatură şi reparaţii. Cine ia grosul banilor

Aproximativ 500.000 de euro vor fi împărţiţi între cele mai importante spitale din Cluj-Napoca pentru eternele lucrări de reparaţii sau dotarea cu aparatură medicală. De departea, cea mai mare sumă a cerut-o Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, condus de Petru Şuşcă, 4,3 milioane de lei.

“Asigurarea asistenţei de sănătate publică a constituit în fiecare an o prioritate a municipalităţii clujene ce s-a reflectat şi în sumele alocate de la bugetul local pe acest domeniu în ultimii ani: 3,9 milioane lei în 2014, 4 milioane lei în 2015, 4,3 milioane lei în 2016 şi 4,9 milioane lei în 2017. Pe anul 2018 suma se ridică la 6,75 milioane lei”, motivează municipalitatea alocarea banilor.

Spitalele cer aparatură de ultimă generaţie


Cea mai mare finanţare a cerut-o Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă care a solicitat suma de 4,3 milioane lei pentru aparatură medicală motivând că “dotarea există nu permite desfăşurarea unui act medical optim, iar defecţiunile frecvente ale echipamentelor produc disfuncţionalităţi de multe ori importante cu consecinţe medicale, dar şi economice, lipsa lor putând determina oprirea activităţii clinice, pe alocuri, sau prelungirea perioadei de spitalizare a pacienţilor”.

Conducerea spitalului va trebui să se descurce doar cu 650.000 lei (suma pe care a decis s-o aloce Primăria) pentru dotarea blocului operator neurochirurgie – 550.000 lei (aparat Rx mobil cu braţ C) şi pentru ATI chirurgie general II şi chirurgie vasculară – 100.000 lei (staţie compresoare pentru producer aer comprimat şi staţie vacuum medical).


Institutul Oncologic a solicitat “alocarea în regim de urgenţă” a sumei de 280.000 de lei pentru achiziţionarea unui aparat de electrochirurgie de înaltă performanţă cu pensă bipolar, motivând că echipamentul pe care îl deţine “prezintă o vechime de peste 10 ani, iar achiziţionarea acestui aparat este extreme de important în vederea realizării unor intervenţii cu tehnici modern de chirurgie oncologică”.

Podiumul mai este completat de Spitalul de Recuperare care a cerut alocarea sumei de 248.000 lei pentru un aparat de anestezie şi un fibroscop, conducerea spitalului motivând că “aparatele existente au depăşit durata normal de funcţionare, fiind uzate fizic şi moral”.


Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, care se află în subordinea Consiliului Judeţean, a solicitat suma de 220.000 de lei pentru lucrări de reparaţii la Secţia Clinică Neonatologie-Prematuri, menţionând că acele clădiri pe care le deţine sunt vechi, unele în proces de retrocedare, “aceasta fiind cauza care împiedică realizarea unor modificări majore sau extinderi, deci realizarea unor circuite optime, funcţionale”.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase primeşte 200.000 de lei pentru dotarea cu aparatură medicală a Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală din cadrul Ambulatoriului Integrat al spitalului de pe strada Moţilor. “Neachiziţionarea aparaturilor duce la imposibilitatea spitalului de a-şi desfăşura activitatea în laboratorul radiologie şi imagistică”, transmite conducerea spitalului.


Institul Inimii, fără stenturi, Urologia se chinuie să supravieţuiască

Institutul Inimii a solicitat sprijin financiar reprezentând contravaloarea a 200 de stenturi, acestea fiind necesare asigurării unui stoc de aproximativ două luni, “deoarece fondurile alocale acestor produse sunt cheltuie cu prioritate, în regim de maximă urgenţă şi sunt insuficiente în raport cu adresabilitatea pe care o are institutul”.  Conducerea spitalului mai spune că, de regulă, fondurile destinate asigurării stenturilor se alocă la final de lună, “acest fapt generând perioade lungi de timp între lansarea comenzilor şi livrarea produselor, situaţie care afectează activitatea medicală prin prelungirea momentului de efectuare a manoperei, periclitând astfel evoluţia stării pacientului”.


“Ne aflăm într-o situaţie de urgenţă deoarece intervenţiile de implantare a stenturilor nu pot suferi amânare din cauza stării de degradare accentuate a sănătăţii pacienţilor, fapt care conduce, inevitabill, la necesitatea comandării acestor dispozitive medicale de urgenţă, în vederea realizării operaţiilor de implant”, transmite conducerea spitalului.

Institutul de Urologie şi Transplant Renal a cerut suma de 160.000 de lei pentru acţiuni de reparaţii curente şi igienizare ale saloanelor pentru pacienţi de pe secţiile clinice şi ale compartimentului de terapie intensivă şi bloc operator. Conducerea Institutului de Urologie susţine că, în urma unor controale, au fost constatate deficienţe majore care pun în pericol siguranţa şi sănătatea pacienţilor.

“Deşi au fost realizaţi paşi importanţi în direcţia asigurării sustenabilităţii financiare, Institutul continuă să se confrunte cu un deficit de finanţare care pune în pericol funcţionarea instituţiei şi nu poate fi acoperită doar din resursele proprii”, transmite conducerea Institutului.

Institutul de Gastroenterologie a solicitat suma de 160.000 de lei pentru echipament medical-generator de radiofrecvenţă necesar dotării blocurilor operatorii, dar comisia care s-a ocupat de selecţia proiectelor a decis acordarea sumei de 159.000 de lei pentru acest institut.

“Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie se află în situaţie de urgenţă deoarece blocul operator se află într-un grad avansat de uzură, iar reparaţia acestuia implică costuri ridicate, acestea fiind dublate şi de o inactivitate pe perioada reparaţiilor, pacienţii fiind în imposibilitatea de a fi trataţi medical de către medicii specialişti. Institutul deserveşte aproximativ 6000 de pacienţi doar pe chirurgie, având pe an aproape 70.000 de pacienţi din Transilvania şi nu numai, devenind un centru de excelenţă în tratamentul tumorilor hepato-bilio-pancreatice, din ce în ce mai mulţi pacienţi adresându-se echipelor medicale cu acest diagnostic pentru tratamente de ultimă oră”, a arătat conducerea Institutului.

Spitalul Clinic Căi Ferate 100.000 de lei pentru achiziţionarea unei mese de operaţie pentru chirurgie general plus chirurgie bariatrică şi laparoscopică avansată şi a unui soft pentru depistarea precoce a efectelor secundare ale chimioterapiei asupra cordului

Topul alocărilor

650.000 lei – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă
280.000 lei – Institutul Oncologic Prof.dr. I. Chiricuţă
248.000 lei – Spitalul Clinic de Recuperare
219.000 lei – Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii
200.000 lei – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase
159.000 lei – Institutul de Gastroenterologie-Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor
157.000 lei – Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal
152.000 lei – Institul Inimii Niculae Stăncioiu
100.000 lei – Spitalul Clinic Căi Ferate

Ultimele Stiri
abonare newsletter