Sănătate

A venit frigul mai devreme. Cum ne ferim de el şi ce ne sfătuiesc medicii

După o vară cu temperaturi rezonabile, a venit frigul brusc, poate puţin mai devreme decât ne aşteptam.

Schimbările bruşte de temperatură nu sunt benefice organismului, însă dacă ştim să ne adaptăm rapid, să ne îmbrăcăm şi să ne alimentăm corespunzător, putem evita îmbolnăvirile.

Cei mai expuşi la schimbările de temperatură sunt copiii, atrag atenţia specialiştii.


“Le recomand clujenilor să îşi adapteze îmbrăcămintea la condiţiile termice existente şi să aibă un consum alimentar adecvat, sucuri de fructe, legume, mai puţină grăsime, iar dacă au simptomatologie de răceală, să se prezinte la medic pentru o evaluare.

Dacă au copii care prezintă semne de răceală- având în vedere că virozele sunt foarte rapid transmise- să încerce să îi izoleze la domiciliu.


Dacă ne îmbrăcăm adecvat şi avem grijă, trecerea bruscă de la cald la frig nu ne afectează, pentru că organismul poate facă faţă atunci când îl protejăm adecvat. Cu copiii în schimb trebuie să avem grijă mai mare, să nu îi îmbrăcm nici prea gros, ca să nu transpire, nici prea subţire”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, medicul Mihai Moisescu.

Primele doze de vaccin antigripal au sosit la Cluj

În acest an, la nivel naţional, un milion de doze de vaccin vor fi utilizate pentru imunizarea populaţiei la risc în cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii. Distribuirea lor a început în 15 septembrie.


La Cluj au sosit 2.920 de doze de vaccin antigripal. 

“A sosit prima tranşă de vaccin antigripal, este vorba de 2.920 de doze pentru judeţul Cluj. Aceasta este tranşa care se adresează personalului medico-sanitar din unităţile sanitare cu paturi, din unităţile de primiri urgenţe, centre de primiri urgenţe, servicii de ambulanţă şi SMURD. Următoarea tranşă de vaccin va sosi între 15 şi 21 octombrie, când dozele se vor distribui medicilor de familie, pentru a se vaccina gratuit cele cinci grupe de risc din populaţie”, a mai declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu.


Ce trebuie să facem odată cu venirea toamnei

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Odată cu venirea toamnei, specialiştii recomandă populatiei să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter