Sănătate

Cum ne ferim de intoxicațiile cu ciuperci. Sfatul medicilor

Direcția de Sănătate Publică Cluj atrage atenția asupra faptului că intoxicațiile cu ciuperci reprezintă una dintre marile urgențe medicale, o treime din acestea soldându-se cu deces.

Intoxicațiile cu ciuperci recoltate din flora spontană se produc prin neidentificarea corectă a tipurilor de ciuperci cât și prin fenomenul de încrucișare cu spori între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare. Substanțele toxice conținute nu sunt anihilate prin spălare sau curățarea învelșsului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare și nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor, arată Direcția de Sănătate Publică într-un comunicat.

Simptomele intoxicațiilor cu ciuperci pot să apară după o perioadă de incubație scurtă (minim 15 minute maxim 3 ore) sau după o perioadă de incubație lungă (cel putin 12 ore de la consumul ciupercilor). Acestea pot fi: scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, dureri abdominale, grețuri, vărsături, tulburări gastrointestinale, micșorarea pupilei, transpirații, icter, hemoragii, afecțiuni hepatice.


“Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală de o deosebită importanță, pe de o parte din cauza frecvenței mari a acestora, pe de altă parte din cauza gravității lor. Este totodata una dintre marile urgențe medicale deoarece o treime din intoxicațiile care se soldează cu deces se înregistrează atât la adulți, cât și la copii. Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolă, Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj recomandă: consumul exclusiv de ciuperci din cultură (crescătorii autorizate) și nu din flora spontană a pădurilor, achiziționarea ciupercilor numai din surse autorizate (nu achiziționați ciuperci de la persoanele care le comercializează pe marginile de drum sau în locuri neautorizate). În cazul apariției simptomelor de intoxicație prezentarea de urgență în Unitățile de Primiri Urgențe din spitale sau vă adresați Serviciului de Ambulanță”, transmite DSP Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter