Sănătate

Situație fără precedent. Demisii în bloc la Spitalul Județean Cluj

Tehnicienii radiologi și de imagistică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj își vor da demisia, în bloc, în semn de protest față de încăpățânarea managerului Petru Șușcă de a nu le acorda drepturile salariale. Toată secția va rămâne descoperită după ce vor pleca cele 55 de cadre medicale.

La SCJU Cluj are loc o situație aberantă – managerul Petru Șușcă se consideră mai presus de lege și refuză să aprobe majorările salariale pentru tehnicienii de radiologie și imagistică, deși legea salarizării include și această categorie de angajați din sistemul sanitar.

Tehnicienii radiologi din cadrul SCJU spun că situația lor este unică în Cluj. Managerii celorlalte spitale au înțeles că legea este lege pentru toată lumea, doar Petru Șușcă are nevoie de hârtii de la Ministerul Sănătății.


“Legea 153/2017 spune că, din 1 martie, salariile asistenților medicali se majorează. Ori, asistenții radiologi și de imagistică sunt asimilați la această lege. Toți managerii celorlalte spitale din Cluj au înțeles acest lucru, au acordat majorările salariale, doar directorul nostru nu este de acord. Spune că dacă nu are hârtie de la Ministerul Sănătății nu va face așa ceva. Ministerul nu va trimite nicio hârtie pentru că nu este cazul de așa ceva. Oricum noi am făcut memoriu la Ministerul Sănătății”, a declarat Marcela Nemeș, tehnician de radiologie la SCJU Cluj, citată de ziardecluj.ro.

Joi dimineața, cei 55 de tehnicieni radiologi din cadrul SCJU Cluj își vor da demisia în bloc în semn de protest față de refuzul lui Petru Șușcă de a le acorda majorările salariale cuvenite. Aceștia spun că vor ca situația lor să fie cunoscută de toată lumea. Cadrele medicale sunt decise să apeleze și la Justiție.


Reamintim că în luna aprilie, aproximativ 100 de tehnicieni radiologi şi de imagistică medicală din mai multe spitale clujene au protestat spontan pentru asimilarea funcţiei lor celei de asistent medical, astfel încât să beneficieze de majorări salariale.

"Este un protest spontan al tehnicienilor de la Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală, care nu suntem cuprinşi deloc în majorările salariale pentru că în Legea salarizării unitare nu figurăm ca asistenţi medicali. Am aflat că, de fapt, nu suntem nimic pentru Ministerul Sănătăţii, nu existăm, dar când s-au tăiat salariile bugetarilor au ştiut exact cine suntem. Dar când să se majoreze salariile, nu mai ştiu cei de la minister cine suntem. Cerem să fim asimilaţi funcţiei de asistent medical, să beneficiem de majorările salariale de la 1 martie, la fel ca restul asistenţilor. E ca şi cum s-ar spune că medicul radiolog nu este medic ca şi chirurgul", declarau la acea vreme unul dintre protestatari.


Protestatarii, care s-au adunat în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, au purtat afişe cu mesajele "Vrem spor 100%, pentru că suntem expuşi 100% nu 55%", "Ne-au scăzut salariile, nu ne mai minţiţi", "Ne luaţi sporul, respiraţi voi formolul", "Dacă nu daţi, măcar nu luaţi".

Protestatarii susţineau atunci că, în cazul în care situaţia nu se va rezolva, ar putea recurge şi la alte forme de protest, inclusiv demisii în bloc.

abonare newsletter