Sănătate

Încă un deces din cauza gripei la Cluj. 101 oameni au murit din această cauză, în 2018.

Clujul este printre judeţele cu cele mai multe victime, dar specialiştii spun că nu este vorba de o epidemie.

Specialiştii nu consideră că România se confruntă cu o epidemie de gripă, deşi numărul cazurilor de deces din cauza gripei a ajuns la 101, comparativ cu anul trecut, când 27 de oameni au murit din această cauză.

Cele mai multe decese s-au înregistrat în Bucureşti şi judeţul Iaşi, câte 12, urmate de judeţele Bihor, cu 10 cazuri, Mureş, 9 cazuri, şi Cluj, şase cazuri.


“Până la această dată s-a mai înregistrat un caz de deces, la un bărbat în vârstă de 63 de ani din judeţul Cluj, confirmat cu virus gripal de tip B, la care au fost condiţii medicale preexitente, nevaccinat antigripal. Înainte, mai exact la începutul săptămânii aveam în total cinci cazuri de decese, acesta este al şaselea caz”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu.

Potrivit directorului DSP Cluj, Mihai Moisescu, cei mai predispuşi sunt vârstnicii, cu afecţiuni cronice, cardiace, pulmonare sau metabolice şi care nu au fost protejaţi specific prin vaccinare.


Virusul gripal, mai intens anul acesta

"Din păcate, aşa cum am mai afirmat, este trist când moare cineva şi am mai spus că nu Ministerul Sănătăţii declanşează epidemia, ci specialiştii. Specialiştii spun că nu este vorba despre o epidemie, ci de o circulaţie mai intensă a virusului gripal", a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, joi, la ieşirea de la discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România.

Întrebată ce explicaţii a primit de la specialişti în legătură cu creşterea numărului de decese cauzate de acest virus, Sorina Pintea a răspuns că sezonul acesta virusul gripal a fost mult mai intens.



Sezonul precedent, 27 decese

Potrivit statisticilor publicate joi de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), de la începutul sezonului 2017-2018, au fost înregistrate 101 decese confirmate cu virus gripal, în condiţiile în care sezonul precedent s-au consemnat 27 de decese.

De asemenea, de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, a gripei şi a infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) şi până la data de 11 martie 2018 au fost confirmate cu laboratorul 1.404 de cazuri de gripă în România.

Până la data de 11.03.2018, au fost vaccinate antigripal 1.001.230 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Recomandările specialiştilor

Medicii au recomandat -încă de la începutul sezonului rece vaccinarea antigripală- dar mai ales celor care fac parte din categoriile de risc, în acestea fiind incluşi copiii, vârstnicii, gravidele şi cei cu boli cronice, în special pulmonare şi cardiace, iar aceasta cu atât mai mult cu cât gripa poate să ducă la complicaţii în urma cărora pacientul riscă să moară.


Irina Filipescu, medic specialist în boli infecţioase la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, atrăgea atenţia că pot să existe şi o serie de efecte secundare la vaccinarea antigripală, dar, cu toate acestea, e preferabilă vaccinarea împotriva gripei, boală care, în multe cazuri, poate să ducă inclusiv la deces.

Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții. Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive: spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun, acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați, apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate. Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

Etichete: cluj deces gripa
Ultimele Stiri
abonare newsletter