Sănătate

Medicii de familie au consultat pro bono, dar nu au eliberat reţete şi trimiteri gratuite. Situaţia la Cluj

Medicii de familie din Cluj vor consulta pacienţii, mai ales pe cei cu boli cronice şi cazurile care constituie urgenţe, dar nu vor elibera reţete şi trimiteri medicale, prin acest comportament ei dorind să se ralieze la protestul de la nivel naţional, care are ca scop determinarea unei renegocieri a contractului lor cu Casa de Asigurări de Sănătate şi cu Ministerul Sănătăţii.

Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj, Emiliana Cosiug, a afirmat, miercuri, că actuala formă a contractului este "una care îi umileşte pe doctori", că Sistemul Informatic Unic integrat (SIUI) le pune mari probleme de funcţionare, actul medical ajungând să fie transformat într-o discuţie cu pacientul despre detalii care ţin de date administrative.

"La nivelul Clujului, colegii au decis să susţină protestul de la nivel naţional, în consecinţă nu asigură consultanţii (...) decontate de Casa de Asigurări. În zilele acestea consultăm pro bono, asigurăm consultaţiile de urgenţă, vaccinările, dar nu eliberăm niciun act în contract cu casa de asigurări - reţete, trimiteri", a declarat Costiug.


Aceasta explicat că birocraţia excesivă a ajuns să determine prelungirea timpilor de aşteptare a pacienţilor, afectarea actului medical - care se transformă în completări de date şi supraîncărcarea medicului cu muncă de tip birocratic, care trebuie rezolvată peste program.

"Birocraţia excesivă a ajuns să ne decimeze orice timp alocat pacienţilor. Avem alocat pentru un pacient, pentru consultaţie, 15 minute, în condiţiile în care SIUI nu merge, cardul este blocat, pacientul poate figura ca neasigurat deşi el este asigurat ... Asta înseamnă minute în şir de negocieri cu pacientul, de explicaţii, care ar fi putut fi folosite în beneficiul sănătăţii pacientului. (...) Este păcat, în condiţiile deficitului de personal să foloseşti un medic pe post de funcţionar", a mai spus vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Cluj.


Aceasta s-a plâns şi de faptul că peste jumătate din cei 400 de medici de familie din Cluj au primit avertismente sau amenzi în valoare de 200 până la 3.000 de lei pentru reţetele eliberate pacienţilor, pentru că aceştia nu au respectat un anumit protocol terapeutic. Medicii de familie cer astfel ca în SIUI să se semnaleze erorile administrative care ţin de prescrierile de medicamente, atunci când ele se produc.

"290 de medici din Cluj au fost sancţionaţi, de la atenţionări la imputări ale unor reţete prescrise, pentru că nu s-a respectat un protocol terapeutic care nici măcar nu este inclus în SIUI, adică dacă tot avem un sistem unic şi integrat ar fi fost normal ca medicul de familie să fie atenţionat - 'nu poţi să prescri medicamentul ăsta, lasă pacientul să se întoarcă la medicul specialist pentru că numai el poate să îi prescrie tratamentul'. Dar nu s-a produs niciun prejudiciu, nu s-au produs dublări de reţete, practic am prescris un tratament la care pacienţii aveau dreptul şi aveau nevoie de el", a spus Costiug.


Nu în ultimul rând, medicii de familie clujeni reclamă subfinanţarea la care sunt supuşi, în condiţiile în care sumele de bani care le sunt atribuite sunt destinate funcţionării cabinetelor şi nu reprezintă doar bani pe care ei îi încasează pentru munca pe care o fac. Costiug a amintit că un medic de familie trebuie să îşi asigure o serie de cheltuieli care ţin de funcţionarea cabinetului, de cumpărarea formularelor medicale, a tehnicii informatice şi a altor lucruri necesare, la care se adaugă responsabilitatea asigurării salariului asistentului.

Emiliana Costiug a explicat că forma de protest pe care au adoptat-o medicii clujeni va fi prelungită pentru cât timp va fi necesar.

abonare newsletter