Sănătate

INTERVIU Neurologul Sanda Patrichi: “Pacientul care are o gândire proactivă va recupera mai mult decât cel pasiv, după un accident cerebral”

Cifrele la nivel naţional arată că 39 la sută dintre pacienţii care vor să se trateze la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj sunt din alte judeţe. Managerul acestui spital, dr. Sanda Patrichi, medic primar neurolog, subliniază cât este de importantă şi necesară recuperarea unui pacient după un accident cerebral, din perspectiva redării lui familiei şi societăţii.

Neurologul Sanda Patrichi: “Pacientul care are o gândire proactivă va recupera mai mult decât cel pasiv, după un accident cerebral” Neurologul Sanda Patrichi: “Pacientul care are o gândire proactivă va recupera mai mult decât cel pasiv, după un accident cerebral”

Sanda Patrichi a absolvit Medicina în 1990 şi lucrează la Sitalul Clinic de Recuperare din Cluj dintotdeauna, după cum ne-a spus chiar ea.

Reporter: Care sunt cele mai frecvente afecţiuni care se tratează aici?


Dr. Sanda Patrichi: Cele mai frecvente sunt stările de după accidentele vasculare cerebrale sau după traumatisme sau boli degenerative care lasă un anumit impact asupra funcţionalităţii pacienţilor. De fapt, vorbim de orice patologie care nu se vindecă iniţial şi de boli cum ar fi miopatiile sau boala Parkinson care este o boală frecventă ce vine şi revine. În acest caz, pe lângă condiţia neurologică apar şi diferite manifestări osteo- musculare în derulare a pacienţilor. Practic vorbim de toată paleta de diagnostice neurologice dacă nu s-a reuşit vindecarea după primul episod şi pacientul rămâne cu un oarecare impact. În acest caz se adresează spitalului.

Cei care au suferit un accident vascular se pot recupera în totalitate?


Sunt cazuri în care se recuperează nu sută la sută, dar până la peste 90 la sută. Depinde foarte mult de zona unde se întâmplă accidentul cerebral, de tratamentul iniţial, de condiţia pacientului de sănătate, de bolile asociate, de vârstă, depinde foarte mult de psihicul pacientului. Cel care are o gândire proactivă şi încearcă să lupte să îşi depăşească condiţia va recupera mai mult decât cel care este pasiv şi nu depune niciun efort.

Apropo de acest aspect, lucraţi şi cu psihologi?


La noi este o echipă multidisciplinară, nu doar neurologul vede pacientul, totdeauna îl vede şi cardiologul şi specialistul în recuperare medicală, dacă este cazul îl vede chirurgul, oftalmologul, psihologul. Niciodată nu este un singur medic. De asemenea, pe lângă terapia medicamentoasă clasică există şi partea de terapie.

Cât este de importantă şi necesară recuperarea?


În momentul de faţă, la nivel mondial, se poate vorbi despre o dezvoltare a serviciilor de recuperare. Aceasta pentru că se consideră că un pacient care rămâne cu ceva după o boală, are un impact asupra calităţii vieţii lui, costă mai mult societatea, familia, profesiunea. Adică dacă nu poţi să îl redai profesiunii înseamnă că, brutal spus, consumă resurse, nu aduce resurse. Din ce în ce mai mult se merge spre o eficientizare a recuperării.

În cazul sclerozei multiple, ce tratamente de recuperare se fac?


Depinde de stadiul pacientului. Sunt pacienţi care acumulează în scurt timp, să spunem într-un an de zile, deficienţe importante care nu le permit o viaţă normală, dar avem şi pacienţi care în 20 de ani sunt activi profesional şi au o viaţă normală. Pe lângă terapia medicamentoasă sunt terapii care vizează fie deficitele motorii, fie tulburare de coordonare, de echilibru, fie tulburare de limbaj, toate aceste probleme se tratează individual, de la caz la caz.

La Spitalul de Recuperare din Cluj vin pacienţi din toată ţara

Medicul clujean subliniază faptul că la Spitalul de Recuperare vin pacienţi din toată ţara. “39 la sută dintre pacienţi aparţin altor judeţe decât Clujul. Statistica pe care am dat-o la început este la nivel naţional. Clujenii se încadrează cam în aceeaşi categorie, la noi fiind însă o condiţie mai aparte de climă şi temperatură avem şi foarte multe lombosciatice”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter