Sănătate

Corpul de Control al Ministerului Sănătății, la Institutul de Urologie și Transplant Renal

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a fost trimis marți la sediul Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj unde, împreună cu specialiști din cadrul CNAS, au luat la puricat toate documentele din ultimii ani pentru a-și da seama care au fost cauzele falimentului acestei instituții.

Potrivit ziardecluj.ro, Corpul de Control a efectuat aceste verificări la solicitarea expresa a DIICOT. Procurorii DIICOT Cluj au făcut în aprilie percheziţii la sediul clinicii private Lukmed din Cluj-Napoca şi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, într-un dosar care vizează modul în care mai mulţi pacienţi ar fi fost înregistraţi la ICUTR şi trataţi apoi la clinica privată.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu declara despre percheziţiile procurorilor la clinica de urologie Lukmed că speră să vizeze relaţia pe care aceasta o are cu Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj.


“Din informaţiile pe care le deţin, probabil şi în urma sesizării pe care am făcut-o la Ministerul Sănătăţii, dar şi în urma unor plângeri pe care le-am făcut mai demult la DIICOT, procurorii DIICOT au descins la Institutul de Urologie şi la Lukmed pentru a verifica relaţia suspectă dintre clinica privată şi institut. Eu scriam într-o interpelare la Minister că sunt suspiciuni care leagă o posibilă căpuşare a Institutului de către clinica privată condusă de familia profesorului Lucan”, spunea la acea vreme Emanuel Ungureanu.

Contactat telefonic, Silviu Moga a confirmat prezența Corpului de Control al Ministerului Sănătății. "Da. Au sosit de dimineață, dar nu pot să vă dau detalii. Știu doar că unele teme se suprapun cu cele ale precedentului control. Probabil că se doresc a fi aprofundate. În acest moment, datoriile institutului sunt de 2,2 milioane de lei, din care o treime - la compania privată Synevo. Din păcate, este foarte greu să scăpăm de această povara. Synevo a executat silit conturile institutului, inclusiv cele de salarii. Luna aceasta am avut primele probleme, o parte dintre angajați nu și-au primit banii. Încercăm să facem tot ce putem, mai ales că acum putem să facturăm și prestări servicii. De când nu mai avem contractul cu Lukmed, indicatorii s-au îmbunătățit simțitor. Însă e greu să scăpăm de povara trecutului, a spus Silviu Moga, citat de ziardecluj.ro.


La Ministerul Sănătății au existat discuții pentru preluarea institutului sub formă de secție de către Spitalul Clinic Județean de Urgență, condus de Petru Șusca.

Contactat telefonic, Șusca a negat informația. "Nu am discutat preluarea institutului cu nimeni din conducerea Ministerului Sănătății", a spus acesta.


La începutul lunii martie, deputatul USR Emanuel Ungureanu ceruse ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unitate care s-ar afla în colaps financiar, cu datorii de aproape o jumătate de milion de euro.

Potrivit acestuia, în ultimii 7 ani a existat o practică la nivelul ICUTR prin care pacienţi cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituţii de stat, erau direcţionaţi de către angajaţi către Clinica Lukmed, deţinută de familia Lucan.


În răspunsul la interpelare, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţinea că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj a efectuat în mod nelegal activitatea de transplant pancreatic în condiţiile în care nu există o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de DSP Cluj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter