Sănătate

Sfaturi pentru o alimentație corectă pe timp de vară

Oamenii fac tot mai greu față caniculei pentru că nu au o alimentație corespunzătoare pe timpul anotimpului călduros. Medicii avertizează că o dată cu venirea verii nu trebuie să fim atenți doar la cum ne hidratăm, ci și la ce consumăm. O mare cantitate de lichide pot fi luate din fructele și legumele de sezon. O astfel de dietă este ideală și pentru ca organismul să suporte mai ușor temperaturile caniculare.

Ideal este să avem un program pentru a lua masa la ore fixe. Micul dejun ar trebui luat în jurul orei 8:00, prânzul în jur de 12:30, iar cina la 18:30.

Nici o zi fără fructe


Cireșe, vișine, caise, pepene, fructe de pădure: sunt numai câteva dintre fructele gustoase de care putem profita în lunile verii. Bogate în antioxidanți, vitamine și minerale, sunt porția zilnică de energie de care orice om are nevoie. La asta se adaugă legumele cu calități astringente, care previn deshidratarea și care trebuie să facă parte dintr-un plan alimentar sănătos. Printre ele se numără radacinoasele și citricele. La salate trebuie să evităm dressingurile grase, cu un conținut ridicat de drăsimi.                                                           

Fără mâncăruri grase


Organismul va face mai ușor față caniculei dacă nu consumăm mâncare grasă. Alimentele din carne trebuie de asemenea diminuate din alimentația noastră. Cel mai ideal pe timpul verii este peștele. În ceea ce privesc ciorbele: o supă de legume este de preferat în locul unei ciorbe grase, la fel cum este mai bine să mâncăm pește la grătar în loc de friptură de porc și cartofi prăjiți. Glucidele ar trebui consumate o dată pe zi pentru că duc la creșterea temperaturii corpului.                                                                                                                   

Hidratarea corespunzătoare e importantă


Tot din cauza temperaturilor crescute, hidratarea este esențială pentru sănătate. Este important însă ca oamenii să se hidrateze corect. Specialiștii în nutriție avertizează că sucurile cu acid sau băuturile alcoolice nu fac parte din acest pachet. Ba mai mult decât atât, pe timpul verii trebuie evitate băuturile care conțin cofeină, deoarece tensiunea arterială este oricum mai mare pe timp de caniculă, iar acestea nu fac decât să o accelereze și mai mult.               

Fibrele nu trebuie să lipsească


Pe timpul verii majoritatea oamenilor și în special a doamnelor pun foarte mult preț pe siluetă. Ca să ne păstrăm silueta pe timpul verii, fibrele trebuie să facă parte din mesele de zi cu zi. Acestea ajută la o bună digestie, dar previn și acumularea de kilograme nedorite. Acest lucru se intamplă deoarece fibrele ne dau senzația de plenitudine și ne fac să ne simțim sătui mai repede. Numarul de calorii consumate va fi și el mai mic.

Deși aceste sfaturi sunt date de obicei de majoritatea medicilor specialiști în nutriție, iar o dată cu venirea verii aceștia caută șă își răspândească cât mai mult acest mesaj, totuși oamenii nu țin cont de acest aspect, iar incidentele din cauza căldurii devin nelipsite pe timp de vară. Doctorii declară că dacă aceste sfaturi ar fi respectate, s-ar diminua numărul accidentelor provocate din cauza caniculei cu până la 65%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter