Sănătate

Circa 1 din 5 copii diagnosticați cu Tourette prezintă simptome de autism

Aproximativ unul din cinci copii diagnosticați cu sindrom Tourette, o tulburare neurologică caracterizată prin ticuri nervoase, inclusiv vocale, îndeplinește criteriile pentru autism, relevă un studiu efectuat la Universitatea San Francisco din California citat de Xinhua.

Circa 1 din 5 copii diagnosticați cu Tourette prezintă simptome de autism Circa 1 din 5 copii diagnosticați cu Tourette prezintă simptome de autism

În vederea depistării semnelor de autism, oamenii de știință au testat 535 de copii și adulți diagnosticați cu Tourette, folosind un test bazat pe relatare proprie intitulat Scara Receptivității Sociale.

Dintre cei 294 de copii incluși în cercetare, 22,8% au atins punctul critic pentru autism. În cazul adulților, procentul a fost de 8,7%, scrie Agerpres.


Potrivit studiilor citate în lucrarea publicată joi în "Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry", se estimează că autismul afectează între 0,3 și 2,9% din populația generală, menționează sursa citată.

În urma evaluării nivelurilor de conștiință, cogniție, comunicare și motivație socială a participanților la studiu, dar și a intereselor restrictive și a comportamentului repetitiv al acestora, cercetătorii au dorit să examineze simptomele de autism în cazul pacienților diagnosticați cu Tourette, inclusiv a celor în cazul cărora diagnosticul a fost asociat cu tulburare obsesiv-compulsivă (OCD — Obsessive Compulsive Disorder) sau sindromul de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), probleme ce pot apărea în mod asociat.


Conform unei cercetări efectuată recent de aceeași echipă de oameni de știință, Tourette, OCD și ADHD s-a demonstrat că împărtășesc simptome și baze genetice comune.

Tourette afectează între unul și 10 din 1.000 de copii, conform Institutelor Naționale de Sănătate din Statele Unite (NIH). Ca și în cazul autismului, acesta se manifestă mai frecvent la persoanele de sex masculin.


Oamenii de știință notează că cele mai mari scoruri în ceea ce privește evaluarea prezenței autismului, obținute pe Scara Receptivității Sociale, s-au înregistrat la participanții cu Tourette și una dintre cele două tulburări, OCD respectiv ADHD, iar 83% dintre cei care erau diagnosticați cu Tourette și care au atins pragul critic de autism îndeplineau și criteriile pentru OCD.

"Acest studiu sugerează că unele dintre aceste creșteri ar putea fi o reflexie a dizabilităților la nivel psihiatric survenite mai degrabă decât o caracteristică a autismului", a subliniat autoarea principală a lucrării, Carol Mathews. "Unii dintre copiii incluși în studiu probabil că au autism, alții au doar simptome care mimează autismul dar nu sunt cauzate de acesta. Aceste simptome sunt numite fenocopii", a explicat ea.


Tourette este în general diagnosticată între 3 și 9 ani. Manifestarea simptomelor atinge pragul maxim la începutul adolescenței și începe să descrească în intensitate în jurul vârstei de 20 de ani, manifestând o tendință de ameliorare în prima parte a perioadei adulte. Spre deosebire de Tourette, tulburările de spectru autist afectează o persoană pe toată durata vieții, menționează cercetătorii.

Etichete: autism copii
Ultimele Stiri
abonare newsletter