monitorulcj.ro Menu
Sănătate

România este în plină epidemie de rujeolă. ”Suntem aproape de o catastrofă”

România este în plină epidemie de rujeolă, spune ministrul Sănătății, iar cifrele vin să o confirme. Sunt 23 de decese și peste 4.800 de îmbolnăviri, de la începutul anului.

”Ori de câte ori o campanie de vaccinare scade sub 80% există riscul unei epidemii, iar sub 60% e ca si declanșată. O cauză este campania anti-vaccinare, care a luat proporții incomensurabile. Cât timp există o politică de sănătate publică, mesajul este unul singur: campania de vaccinare este obligatorie. Nu poți să-i iei dreptul la viața al unui copil nou-născut, pentru că părintele este neinformat. Nu se fac campanii de dragul de a se face, ci împotriva acelor boli care au potențial letal” a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel, unul dintre cei mai importanți specialiști în boli infecțioase din România, la o emsiune la Antena3.

Ministrul Bodog admite că suntem în plină epidemie și că problema găsirii vaccinurilor este una cât se poate de reală și a explicat cum se încearcă ieșirea din criză.


”Este inadmisibil, chiar dacă este la un an de mandat, să găsesc țara într-o asemenea criză. Se știe de un an și nu s-a făcut nimic. Am semnat un ordin de achiziționare a vaccinului antirujeolic, am făcut procedura de achiziție, dar foarte greu găsesc furnizori. Și nu doar pentru acest vaccin. Din păcate România este în plină epidemie, suntem aproape de catastrofă. Trebuie să luăm măsuri foarte ferme. Am apelat și la Organizația Mondială a Sănătății, am primit promisiuni că ne vor ajuta să găsim furnizori pentru vaccinurile de care este nevoie. Am auzit ambele afirmații. Afirmația premierului este absolut adevărată, știu și eu persoane care au vrut să cumpere și nu au găsit vaccin. În ceea ce privește afirmația domnului președinte Dragnea, a spus că are rezerve. Fiecare dintre noi poate să aibă, dar eu cred că vaccinarea obligatorie este singura opțiune. Nu ne grăbim cu adoptarea acestei legi, trebuie să urmeze un parcurs normal, să fie dezbătută” a precizat Florian Bodog, ministrul Sănătății.