Sănătate

O băutură îndulcită artificial pe zi crește de trei ori riscul de accident vascular cerebral și demență

Băuturile dietetice, considerate odată o alternativă sigură la răcoritoarele îndulcite în vederea reducerii riscului de diabet și de obezitate, ar putea crește de fapt posibilitatea de a dezvolta demență și accident vascular cerebral, potrivit unei noi cercetări.

O băutură îndulcită artificial pe zi crește de trei ori riscul de accident vascular cerebral și demență O băutură îndulcită artificial pe zi crește de trei ori riscul de accident vascular cerebral și demență

O singură băutură îndulcită artificial pe zi ar crește de trei ori riscul de accident vascular cerebral și demență în comparație cu un consum redus la mai puțin de o dată pe săptămână, potrivit cercetării publicate în jurnalul "Stroke" editat de Asociația Americană pentru Inimă.

Oamenii de știință au avertizat însă că studiul a fost efectuat pe un grup restrâns de persoane și nu poate stabili relația cauză-efect, precizează sursa citată. "Studiul nostru demonstrează nevoia de a realiza mai multe cercetări în această zonă ținând cont de frecvența cu care sunt consumate băuturile îndulcite artificial", susține Matthew Pase, cercetător în cadrul departamentului de neurologie al Universității Boston, la Universitatea de Tehnologie Swinburne din Melbourne, Australia, și la Framingham Heart Study, un proiect american început în 1948 pentru identificarea factorilor care contribuie la bolile cardiovasculare.


Oamenii de știință au studiat date de la 2.888 de persoane incluse în Framingham Heart Study Offspring Cohort, cu vârste de peste 45 de ani pentru evaluarea riscului de accident vascular cerebral, și 1.484 de persoane cu vârste de peste 60 de ani pentru evaluarea riscului de demență. Timp de șapte ani, cercetătorii au analizat ce obișnuiau să bea aceste persoane pe parcursul a trei perioade de timp diferite. Apoi, au urmărit subiecții în următorii zece ani pentru a afla care dintre ei au suferit accidente vasculare cerebrale sau demență comparând informațiile legate de alimentație cu riscul de apariție a acestor probleme de sănătate.

La finalul celor zece ani, 97 de persoane, sau 3% dintre subiecți, suferiseră un atac vascular cerebral, 82 dintre acestea fiind ischemice sau cauzate de înfundarea vaselor de sânge. 81 de persoane, sau 5% dintre subiecți, au dezvoltat demență, 63 fiind diagnosticați cu boala Alzheimer.


În urma evaluării factorilor de risc, oamenii de știință au concluzionat că persoanele care au consumat cel puțin o băutură îndulcită artificial pe zi aveau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta accident vascular ischemic și de 2,9% de demență.

În mod interesant, cercetătorii nu au observat o asociere între băuturile carbogazoase îndulcite și aceste probleme de sănătate, acest lucru fiind pus pe seama faptului că subiecții consumau cu preponderență sucuri dietetice, a explicat Pase. "Desigur, acest lucru nu înseamnă că ele sunt o opțiune sănătoasă", a spus el. "Recomandăm ca oamenii să bea apă în locul băuturilor pe bază de zahăr sau îndulcite artificial", a subliniat cercetătorul.  Agerpres

Etichete: accident vascular
Ultimele Stiri
abonare newsletter