monitorulcj.ro Menu
Sănătate

OMS face un apel părinților să-și vaccineze copiii!

Epidemia de rujeolă afectează în primul rând Italia și România, din cauza vaccinării insuficiente, dar sunt înregistrate cazuri și în alte țări europene, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP.

România a înregistrat zeci de cazuri de rujeola

OMS a înregistrat "peste 500 de cazuri" în regiunea Europa, dintre care 474 sunt concentrate în șapte țări: Franța, Italia, Elveția, Germania, Polonia, România și Ucraina.

Italia, unde au fost declarate peste jumătate dintre aceste cazuri (238), și România, cu 17 morți din ianuarie 2016, sunt țările cele mai afectate, scrie AFP.


Această "maladie virală extrem de contagioasă", care se manifestă prin febră și erupții cutanate, a provocat moartea a peste 134.000 de oameni în lume în 2015, în principal în rândul copiilor mai mici de 5 ani.

Boala este totuși simplu de evitat, apreciază OMS, cu un vaccin "sigur și eficace". Din nefericire, în aceste țări cele mai afectate din Europa rata de vaccinare rămâne inferioară pragului de 95% considerat necesar pentru a eradica epidemia.


"Într-un context în care se făceau progrese susținute spre o eliminare în acești ultimi doi ani, este în mod special îngrijorător să vedem cazurile de rujeolă înmulțindu-se în Europa", a declarat directoarea pentru Europa a OMS, Zsuzsanna Jakab.

"Pentru a împiedica circulația virusului în caz de import, autoritățile naționale trebuie să facă totul pentru a atinge sau a menține cel puțin 95% din acoperire cu două doze de vaccin anti-rujeolă", a subliniat organizația.


Dacă în țările cele mai sărace din lume costul unui vaccin (de circa un euro) rămâne principalul obstacol, în Europa problema este mai degrabă scepticismul față de vaccinuri, potrivit OMS.