monitorulcj.ro Menu

Sănătate

SMURD-ul ar trebui să sune la 112. Zeci de ambulanţe de la ISU Cluj, vechi şi uzate

ISU Cluj reclamă uzura ambulanţelor SMURD pe care le are în dotare, unele vechi de peste zece ani, şi faptul că, din această cauză, nu-şi poate îndeplini misiunile cu eficienţă.

"Suntem într-o situaţie dificilă în ceea ce priveşte ambulanţele SMURD, stăm foarte prost la acest capitol. Există posibilitatea de a nu ne putea îndeplini toate misiunile, dacă nu vom primi ambulanţe în acest an, nu ştiu cum ne vom descurca pe partea de intervenţii medicale de prim ajutor. Avem o singură ambulanţă care are sub cinci ani de viaţă, în condiţiile în care orice ambulanţă are o durată medie de funcţionare de 5-6 ani, apoi intră într-o uzură fizică şi morală. Dacă depăşeşte şase ani, nu este una pe care să te poţi baza sută la sută. Avem şi o ambulanţă cu o vechime de peste zece ani. Le reparăm pe cele vechi, încercăm să asigurăm continuitatea în intervenţie, dar este foarte greu. Este o problemă care ne macină zilnic, dacă ambulanţele cad, rămânem descoperiţi în zone izolate din judeţ, cum ar fi Băişoara, Aghireşu, Mociu", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, şeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

La rândul său, medicul şef al UPU-SMURD Cluj, Adela Golea, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că ar trebui să existe şi o rezervă de maşini de 25-50% pentru a se putea interveni în condiţii optime.

"Avem şi ambulanţe la care, practic, s-au schimbat cam toate piesele, iar problema care apare este cea privind siguranţa lor în intervenţie, a siguranţei echipajului, pentru că, în momentul în care se înlocuiesc foarte multe subansamble, nici cei care le repară nu mai oferă garanţii. Cu cât se uzează mai mult, apare şi problema ajungerii la intervenţie, pentru că merg mai greu, nu prind viteza care trebuie", a mai spus Adela Golea.

SMURD Cluj dispune de patru ambulanţe de terapie intensivă, 12 de prim ajutor, o maşină de terapie intensivă pentru nou-născuţi, care deserveşte opt judeţe. De asemenea, are şi două maşini pentru victime multiple, care sunt folosite şi de judeţele învecinate.


Etichete: 112 isu cluj smurd