Sănătate

În România, peste 5.000 de oameni mor anual de cancer din cauza mediului toxic de la serviciu

Inspecția Muncii anunță că va demara controale la angajatorii din toate județele care utilizează substanțe cancerigene sau amestecuri chimice care provoacă boala

Peste 5.000 de oameni mor anual, în România, din cauza cancerului profesional, în timp ce la nivel european se înregistrează 100.000 decese, costurile directe ale expunerii la substanțe cancerigene la locul de muncă în toată Europa fiind estimate la 2,4 miliarde de euro pe an, potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii.

"Cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de muncă în Uniunea Europeană. Anual pe continent se înregistrează peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de accidentele de muncă și de bolile profesionale împreună", se arată într-un comunicat al Inspecției Muncii.


Datele instituției arată că aproximativ 50.000 de oameni mor anual din cauza cancerului, în România, iar 10% dintre aceste decese sunt legate de cancerul profesional.

Angajatorii din toate județele, la control

Inspecția Muncii va demara controale la angajatorii din toate județele care utilizează substanțe cancerigene sau amestecuri chimice care provoacă boala. Printre acestea se numără: azbestul, benzenul, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produse rezultate din prelucrarea țițeiului și cărbunelui, fibra de sticlă. Totodată, instituția va efectua și acțiuni de conștientizare, desfășurate prin inspectoratele teritoriale de muncă.


"Aproape nu există domeniu de activitate în care să nu existe angajatori care să expună lucrătorii la îmbolnăvirea de cancer profesional. Inspecția Muncii, prin implicarea la nivel național stabilește un model de bună practică europeană și intenționează reducerea la minimum a riscurilor de la locurile de muncă. Prin controale, informare, îndrumare și prevenire vom avea rezultate care, așa cum spune și sloganul de anul acesta al Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, ne ajută: Să învingem cancerul cât mai curând!", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, citat în comunicat.

Astfel, inspectorii de muncă vor verifica activitățile și motivele pentru care angajatorii utilizează agenți cancerigeni, cantitățile din substanțele fabricate sau utilizate care conțin agenți cancerigeni, numărul lucrătorilor expuși, măsurile de prevenire luate, tipul echipamentului de protecție utilizat, natura și gradul expunerii, cazurile de înlocuire a agenților cancerigeni, lista nominală actualizată a lucrătorilor implicați în activitățile pentru care rezultatele evaluării de risc evidențiază un risc pentru sănătatea sau securitatea lor, cu precizarea expunerii la care ei au fost supuși, examenele medicale efectuate.


PE solicită înlocuirea substanțelor

Parlamentul European a solicitat statelor membre înlocuirea substanțelor care provoacă cele mai frecvente boli profesionale și a cerut inspecțiilor muncii să intensifice inițiativele de prevenire și de educare care vizează creșterea gradului de sensibilizare a cetățenilor cu privire la normele și la procedurile de sănătate și securitate.

"Riscurile pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor trebuie eliminate sau reduse la minimum. Angajatorii trebuie să identifice și să evalueze riscurile pentru lucrători asociate cu expunerea la agenți cancerigeni și trebuie să prevină expunerea lor atunci când riscurile apar. Dacă este posibil, substanța cancerigenă trebuie înlocuită cu o alternativă mai puțin periculoasă", precizează Inspecția Muncii.


De altfel, angajatorul este obligat ca, pentru orice activitate în care există risc de contaminare cu agenți cancerigeni, să ia măsuri adecvate pentru a se asigura că lucrătorii nu mănâncă, nu consuma alimente și nu fumează în zonele de lucru în care există riscul contaminării cu substanțe cancerigene și să le pună la dispoziție grupuri sanitare și dușuri suficiente.

Ultimele Stiri
abonare newsletter