Sănătate

INTERVIU Cum ne protejăm pielea de frigul care a pus stăpânire pe România

Pielea uscată este deseori o problemă temporară, care apare doar iarna. Cum în ultima perioadă gerul a pus stăpânire pe toată România, am cerut sfatul specialiştilor în privinţa protecţiei. Dr. Dan Lazăr, unul dintre cei mai tineri medici dermatologi din Cluj (medic specialist dermatovenerolog) atrage atenţia că în ultima perioadă s-a confruntat cu mai multe cazuri de dermatită atopică sau xeroză cutanată (piele uscată) decât de obicei.

Dr. Dan Lazăr Dr. Dan Lazăr

Hidratarea intensă este sfatul specialiştilor, în cazul pielii uscate din cauza frigului. De asemenea, chiar dacă în această perioadă a anului nu suntem atât de expuşi soarelui, dr. Lazăr trage un semnal de alarmă şi în ce priveşte cancerul de piele. În opinia acestuia, campaniile media de informare asupra riscului apariţiei acestei boli, sunt din păcate insuficiente.

Reporter: Cine este dr. Dan Lazăr şi de unde pasiunea pentru această ramură din medicină ?


Dr. Dan Lazăr: Am absolvit Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca în anul 2010, iar în perioada 2011-2014 am efectuat rezidențiatul în cadrul Clinicii de Dermatologie Cluj-Napoca.

Împreună cu doamna Dr. Andreea Boca, ulterior și cu doamna Dr. Mara Sabău, am decis că vrem mai mult, vrem să avem condiții și dotări la standard înalte, ca să putem oferi siguranță și calitate în tot ceea ce facem. Din anul 2015, de când am devenit  medici specialiști dermatologi, am deschis DEA Clinic.


Pot spune că sunt foarte norocos că am reușit să efectuez rezidențiatul în cadrul Clinicii de Dermatologie din Cluj-Napoca, locul ideal de a te forma ca medic dermatolog.

Care sunt cele mai frecvente intervenţii pe care le faceţi, cu ce probleme vi se adresează clujenii, la clinica dumneavoastră?


Patologia dermatologică este foarte variată, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care imi place atât de mult această specialitate. Pe lângă cazurile medicale, imi place partea intervențională din dermatologie, adică dermato-oncologia și chirurgia dermatologică - urmărirea dermatoscopică a nevilor (alunițelor), excizii de nevi, excizia diverselor forme de carcinoame, inclusiv de la nivelul feței sau buzelor, excizia melanomului, tratamentul unghiei încarnate.

Partea dermato-esteticii este de asemenea foarte interesantă, printre care menționez scleroterapia (tratamentul varicelor incipiente), corectarea diverselor asimetrii de la nivelul feței și buzelor cu toxină botulinică sau acid hialuronic sau tratamentul laser pentru blefaroplastie (ridicarea pleoapelor).


Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ale pielii iarna ?

Scăderea temperaturii, precum și trecerea bruscă de la o temperatură optimă din casă sau mașină direct afară, afectează pielea prin deshidratare. În ultima perioadă am avut mai multe cazuri de dermatită atopică sau xeroză cutanată (piele uscată). De asemenea, am avut pacienți cu diverse tratamente medicale, care au venit la control deoarece pielea se usucă mult mai intens și aveau nevoie de ajustarea tratamentului respectiv.


Care este recomandarea dumneavoastră pentru a ne feri de cancerul de piele?

Evitarea expunerii la soare și folosirea cremelor de fotoprotecție, cu SPF pentru UVA și UVB este esențială. Recomand folosirea cremelor dermato-cosmetice din farmacie, deoarece acestea conțin factor de protecție ridicat pentru ultraviolete A și B. De menționat că folosirea adecvată a cremelor de fotoprotecție ajută la prevenirea diversele forme de cancer de piele și la prevenirea îmbătrânirii pielii, deci implicit ajută la tratamentul ridurilor.

Expunerea la soare se realizează și iarna. Practicarea unor sporturi de iarna la munte (schi, snowboard) expune anumite zone de pe față la radiații ultraviolete foarte intense, ceea ce poate determina arsura solară. Zonele expuse la soare, cum ar fi nasul, pomeții, fruntea sau buzele, trebuie protejate cu creme de fotoprotecție. Expunerea la radiații ultraviolete artificiale (solarul) este un alt factor de risc care poate duce la complicații.

Consider ca ar fi necesare mai multe campanii media de informare asupra riscului de cancer de piele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter