monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Ne afectează ochii lumina LED-urilor?

LED-urile, prescurtare din engleză de la cuvintele care înseamnă diode emițătoare de lumină, ne-au invadat viața cotidiană. Sunt considerate mai ecologice și mai economice. Însă lumina albastră pe care o emit ne-ar afecta retina, potrivit unui studiu al Institutului Național francez al Sănătății și Cercetării Medicale (Inserm).

sursa foto digi24.ro

LED-urile au înlocuit becurile incandescente clasice. De câțiva ani, diodele electroluminescente sunt prezente în lămpile, smartphonurile, televizoarele noastre, sunt peste tot. Consumă cu 85 la sută mai puțin decât lămpile clasice și durata lor medie de viață este de 20 de ani. O nouă generație de LED-uri, de 20 de ori mai puternice, tocmai a apărut pe piață, potrivit digi24.ro.


Se știe că lumina soarelui, prin razele ultraviolente, este periculoasă pentru ochii noștri. Alicia Torriglia, cercetătoare la Inserm, a constatat că și lumina emisă de LED-uri prezintă un risc.

Cercetătorii au studiat impactul fototoxic asupra șoarecilor al razelor emise de neoane, becuri clasice cu incandescență și becuri LED. S-a dovedit că numai LED-urile sunt cu adevărat nefaste. Se știa deja că celebra lumină albastră poate perturba somnul, dar acum s-a constatat că poate duce și la o îmbătrânire prematură a retinei.

Șoarecii au fost expuși timp de 24 de ore unei intensități luminoase similare cu cea prezentă de obicei în locuințe (500 de lux). În cazul becurilor cu LED, retina animalelor a dat semne de modificare, ceea ce nu a fost observat în cazul altor tipuri de becuri.

Experimentul a arătat o degenerare a retinei la șoarecii albi, ale căror pupile nu se dilată pentru a proteja ochiul față de agresiunea luminoasă.

Lumina albă, fie ea naturală sau artificială, combină raze de diferite culori, fiecare corespunzând unei lungimi de undă specifice. Or, lumina LED-urilor este bicromatică: LED-ul are o diodă albastră acoperită de un strat de fosfor galben, ceea ce dă impresia de alb. Iar razele corespunzând luminii albastre, care creează lumina albă a becurilor cu LED în combinație cu lumina galbenă, sunt mai vătămătoare decât altele.

Lumina emisă de LED-uri generează două fenomene toxice paralele: apoptoza, adică o moarte celulară imediată, dar și o a doua formă de moarte celulară, necroza. În momentul în care se necrozează, o celulă vătămează și vecinele ei. De aici rezultă toxicitatea mai ridicată a luminii albastre, care antrenează, de fapt, o îmbătrânire prematură a retinei și, deci, riscul de a dezvolta mai rapid boli oculare legate de îmbătrânire.

Când aprindeți televizorul, tableta sau un bec cu LED, aduceți efectiv o cantitate însemnată de lumină albastră către ochii voștri, la o intensitate mai puternică decât pot ei asimila. Ochiul a fost făcut să se adapteze în mod natural la lumina zilei, însă în acest caz îi expuneți la o lumină mai intensă și în orice caz nu naturală. Ca urmare, nu mai puteți dormi. Dacă aveți acest obicei în fiecare seară, vă dați peste cap și ritmul biologic zi-noapte, deci metabolismul, care are grijă de secreția de hormoni. Asta are un impact considerabil asupra stării de bine în general. Unii cercetători consideră că ar putea duce chiar la apariția anumitor tipuri de cancer.

Etichete: bec laptop tableta