Sănătate

Profesorul Niculae Stăncioiu, cetăţean de onoare post-mortem al Clujului

Profesorului Niculae Stăncioiu i se va conferi titlul de “Cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Cluj-Napoca”. Gestul de omagiere a fost făcut la iniţiativa şi recomandarea doctorilor Oliviu Pascu, Marius Bojiţă şi Ion Bălan.

În şedinţa de Consiliu Local de marţi se va dezbate şi un proiect de hotărâre privind conferirea titlului de “Cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Cluj-Napoca” profesorului universitar doctor Niculae Stăncioiu.

Niculae Stăncioiu a fost întemeietorul Institutului Inimii din Cluj, care acum, în semn de omagiu postum, poartă numele lui.


Niculae Stăncioiu s-a născut în judeţul Hunedoara la 12 decembrie 1939. Profesorul Stăncioiu a absolvit cursurile Facultăţii de Medicină din Cluj ca şef de promoţie. Devine doctor în medicină în 1969. Va fi numit şef de lucrări la Catedra Clinică de învăţământ postuniversitar de cardiologie. În perioada 1981-1991, revenit la Cluj după o perioadă petrecută la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti, devine şef de secţie clinică Cardiologie, profesor universitar, şef de catedră la UMF. Va fi numit primul director al Institutului Inimii “Aurel Moga”, înfiinţat în 1992. Datorită competenţelor sale, este ales membru al Academiei de Medicină din New York, al Federaţiei Internaţionale de Cardiologie, al altor foruri prestigioase. A efectuat un stagiu de specializare la Londra.

A murit în 16 ianuarie 1995 la Bucureşti.


Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu” este unul dintre cele mai prestigioase institute de profil din ţară. Institutul Inimii a fost dezvoltat în anii ’90, având ca bază Clinica de Cardiologie înfiinţată cu un deceniu înainte. “Ambele proiecte au fost realizate prin strădania şi perseverenţa regretatului profesor Niculae Stăncioiu, care, la vremea respectivă, a fost un mare vizionar”, se arată în proiectul de hotărâre.

“Profesorul Niculae Stăncioiu a fost un creator, un novator, visător şi în acelaşi timp pragmatic, medic şi cercetător, dascăl, patriot, personalitate medicală deosebită, posedând o înaltă conştiinţă civică, un om demn, capabil să-şi asume responsabilitatea opiniilor şi faptelor sale. A fost o personalitate puternică, un valoros manager, un vizionar în construirea Institutului Inimii din Cluj, care pe bună dreptate îi poartă numele. Numele lui se găsesşte în memoria a numeroase generaţii de studenţi, rezidenţi şi colaboratori cărora le-a fost mentor şi sfătuitor, dar în acelaşi timp se leagă şi de construcţia actualei clădiri a Institutului Inimii începută în 1985, care a figurat mult timp ca bloc de garsoniere pentru rezidenţii de la medicină. Calităţile de om, didact, medic, educator şi cetăţean îl impun cu prisosinţă pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare post mortem al municipiului Cluj-Napoca”, spune profesorul Marius Bojiţă.


„A fost un student eminent. Înfiinţarea la Cluj a Institutului Inimii îi oferă şansa de a reveni în oraşul formării sale, el fiind în acea perioadă cardiolog în Bucureşti. Începe o luptă acerbă pentru dotarea Institutului, selecţia şi formarea colaboratorilor săi, pentru includerea instituţiei ca bază de învăţământ. Cu o putere de muncă deoasebită, cu o perseverenţă ieşită din comun şi cu o insistenţă dezarmantă pe lângă administraţia locală, minister sau Universitatea de Medicină, obţine de cele mai multe ori ceea ce doreşte. Institutul Inimii devine una dintre unităţile cel mai bine dotate, cu o rigurozitate a procesului de diagnostic şi tratament de invidiat. Din păcate, o boală necruţătoare, cancer pulmonar, l-a răpit în plină activitate, multe din planurile şi ideile sale rămânând în fază de proiect sau incomplet dezvoltate. La înmormântare am propus ca Institutul Inimii să-i poarte numele. Mă bucur că în acest fel memoria sa dăinuie”, spune, la rândul, său, profesorul Oliviu Pascu.

În activitatea de asistenţă medicală, Niculae Stăncioiu a efectuat peste 2000 de investigaţii (angiografii), peste 2000 de cardiostimulări artificiale temporare sau permanente (implantări de Pacemaker), a organizat laboratoare de investigaţii neinvazive (radiologie, EKG, testare de efort etc), a organizat şi coordonat asistenţa cardiacă de urgenţă prespitalicească.

Ultimele Stiri
abonare newsletter