monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Acordul pentru spitalul regional de la Cluj va fi semnat astăzi

Guvernul României și Banca Europeană de Investiții (BEI) semnează luni, 5 decembrie, la Palatul Victoria, acordul privind construcția spitalelor regionale. Cele trei mari spitale regionale vor fi construite la Iași, Cluj-Napoca și Craiova.

sursa foto libertatea.ro

Cele trei spitale regionale, care vor fi construite la Iași, Cluj-Napoca și Craiova, beneficiază de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.


În prima parte a anului 2016, s-a pus problema unui blocaj în construcţia celor trei spitale regionale: proiectul putea fi amânat dacă autorităţile nu trimiteau la Bruxelles harta nevoilor din sistemul medical. Uniunea a modificat termene de mai multe ori, însă blocajele au continuat în mai multe ministere sau în Parlament.

Comisia Europeană aşteapta studiile de fezabilitate pentru aceste spitale până în septembrie, însă autorităţile locale din Cluj, Craiova şi Iaşi au alocat terenuri pe care nu se pot face asemenea construcţii. Între timp, s-au făcut pași înainte.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a primit de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj terenul de 14 hectare din Floreşti pe care va fi construit, cu fonduri europene, Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj.

Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj urma să aibă 800 de paturi, 37 de secţii medicale şi să dispună de un heliport.

România va beneficia în perioada de programare 2014-2020 de Fonduri structurale și de investiții în valoare de peste 30 de miliarde de euro.