Sănătate

Dorin Nicula, clujeanul care vindecă ochi răniți

Văzul este cel mai important simț al omului. Furnizează aproape două treimi din informațiile prelucrate de creier. Ochii fascinează deopotrivă artiștii și oamenii de știință. Sunt subiect de opere de artă și de lucrări științifice. Atunci când sursa de inspirație a artiștilor „se strică” apar în scenă oftalmologii. Până la un punct și ei pot fi considerați artiști datorită fineței și migalei de care trebuie să dea dovadă când “repară” ochi.

În Cluj, unul dintre cei mai apreciați și renumiți oftalmologi este dr. Dorin Nicula. O perioadă foarte lungă, de la terminarea facultății până în 2004, a profesat la Spitalul Militar din Cluj, iar apoi s-a dedicat exclusiv domeniului privat. Zi de zi consultă și operează ochi de toate vârstele. Cataracta este o boală a ochilor de care am auzit toți. Și asta pentru că este foarte frecventă. După cum spune doctorul Nicula pentru oftalmologi este un fel de apendicită a chirurgilor. “Cea mai frecventă afecțiune oftalmologică este deficitul vizual, deci probleme legate de vedere. Mai vin pacienți cu afecțiuni corniene și cristaliniene. Dintre acestea, cataracta este cea mai frecventă afecțiune oculară a adultului și a vârstnicului. Pentru noi este similarul apendicitei la chirurgi”, spune doctorul Dorin Nicula.

Operațiile de cataractă au rezultate spectaculoase

Deși la prima vedere, cataracta este ceva de speriat, oftalmologii afirmă că se poate opera cu succes și pacienții să aibă o vedere perfectă. “În operația de cataractă tehnologia și aparatura a evoluat foarte mult, astfel încât în mâna unui chirurg priceput sunt operații cu adevărat de rutină. Se efectuează cu incizii foarte mici, cu riscuri foarte mici, cu durere minimă pentru pacienți, anestezie cu picături. Operațiile de cataractă au devenit foarte spectaculoase și în primul rând rezultatul este foarte spectaculos. În prezența unui ochi sănătos, rezultatul operației este o vedere perfectă, de cele mai multe ori”, explică specialistul.


Glaucomul, “ticălosul” care nu mai dă înapoi ce a luat

Dr. Dorin Nicula atrage atenția că orice simptom legat de vedere trebuie să ne ducă la medic. Este posibil să avem glaucoma, o boală gravă care afectează nervul optic și se poate ajunge la pierderea completă a vederii. “Glaucomul este o afecțiune perfect curabilă la ora actuală, dar pentru asta pacienții trebuie să înțeleagă că orice simptomatologie care nu e normală nu trece de la sine, ci trebuie identificată și dacă este un glaucom să îl tratăm din timp. Pacientul cu glaucom are nevoie de tratament permanent. În absența tratamentului, cu fiecare zi care trece nervul se degenerează progresiv și poate să ajungă într-un final să piardă total vederea pentru că glaucomul ce ia nu mai dă înapoi”, subliniază oftalmologul.

Când e afectat nervul optic nu se mai poate face nimic

Dacă de cele mai multe ori, oftalmologii pot rezolva problemele de vedere, există și situații când nu mai au ce să facă. Predau armele și se declară învinși. “Afectarea nervului optic este o afecțiune foarte gravă și apare pe fondul dobândit al glaucomului, dar și pe fonduri ischemice, inflamatorii și chiar la tineri, sub forme idiopatice. În prezența unei atrofii de nerv optic nu prea mai ai ce să faci, eventual un tratament de conservare a fibrei nervoase, de revascularizare, de troficizare cu vitamine”, afirmă dr. Dorin Nicula.


Cum vede medicina viitorului

Poate în viitorul nu foarte îndepărtat „repararea” nervului optic va fi atât de banală ca și operația de cataractă. “În urmă cu câțiva ani nu ne-am fi gândit că viitorul poate să fie atât de aproape de prezent. Când am început eu oftalmologia, operațiile se făceau printr-o anumită tehnică, în 20 și ceva de ani am schimbat aproximativ cinci tehnici operatorii numai pentru cataractă. Medicina viitorului ține foarte mult de cooperarea între medicină, tehnică și inginerie. Medicina va fi tot mai tehnologizată, dar aceasta nu exclude responsabilitatea și implicația umană”, este de părere specialistul.

De ce a ales oftalmologia

Dr. Dorin Nicula își amintește o întâmplare din perioada stagiaturii. Acela a fost momentul când a știut că vrea să fie oftalmolog: “Din întâmplare am ales oftalmologia. O întâmplare fericită zic eu. Întotdeauna am fost un om meticulos și căruia i-au plăcut lucrurile mărunte, de finețe. Cred că acesta a fost unul dintre motivele care m-au determinat să merg spre o disciplină mai mică pe care să o pot aprofunda. Dar factorul determinant a fost un moment definitoriu din viața mea. Eram stagiar la boli interne la Spitalul Militar și o asistentă mai în vârstă care mă cunoștea mi-a spus că doctorul Horje rămăsese fără un ajutor. Mi-a propus să rămân eu pe lângă dânsul. M-am dus, domnul doctor Horje m-a băgat repede în sală și l-am ajutat la operație. A doua zi când i-a dat jos pansamentul bunicuței pe care tocmai o operase (pe vremea aceea nu se puneau cristaline, pacientul avea un deficit mare de vedere, dar totuși de la adus de mână la plecat pe picioarele tale era formidabil), pacienta a început să sară de bucurie că vedea acoperișul casei din față și căuta mâna domnului doctor să i-o sărute. Așa m-a impresionat acel gest încât pot să spun că acela a fost determinant pentru mine”.


Cine este dr. Dorin Nicula

Dorin Nicula s-a născut în 1960 la Turda, județul Cluj. În 1979 a intrat la Institutul de Medicină Medico-Militară la București, din prima încercare. “Din tot anul nostru am fost doar 6-7 care am intrat din prima, restul toți erau colegi mai mari cu câțiva ani”, își amintește specialistul. După terminarea facultății a venit la Cluj ca stagiar la Spitalul Militar, unde a rămas până în 2004 când a decis să practice medicina în privat.

A știut că vrea să facă medicină în clasa a IV-a. “Bunicul meu era felcer, avea în jurisdicție mai multe județe și trata cam de toate pentru că nu era medic în localitate. Atunci el era proaspăt pensionat și avea o memorie colosală. Avea foarte multe noțiuni de anatomie, medicină generală. Când eram copil și ajungeam la bunici, el începea să mă pună să recit oasele corpului în latină, denumirile științifice. S-a lipit de mine dragostea aceasta de medicină. Mama mea a fost asistentă medicală și poate și de aceea mi-a plăcut domeniul acesta al sănătății. Tata a fost inginer de aviație și cochetam și cu avioanele, dar am rămas la medicină totuși”, povestește dr. Nicula.

Ultimele Stiri
abonare newsletter