monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Epidemie de rujeolă în România. Sute de cazuri sunt în Cluj

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe.

Epidemie de rujeolă în România. Sute de cazuri sunt în Cluj

Doi copii au murit anul acesta din cauza rujeolei. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală. La graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj au fost înregistrate anul acesta 219 cazuri, cele mai multe din ţară.

Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces.


Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an.

În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.


“Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Distribuția cazurilor pe județe este următoarea:

 - la graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj (219 cazuri)

 - în judeţul Mureş (145 cazuri)

 - în judeţul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an) 

 - în judeţul Timiş (71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an) 

 - în judeţul Suceava (27 cazuri) 

 - în judeţul Braşov (33 cazuri)