monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Medicii își cer drepturile

87% dintre medici refuză gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, așa cum au fost solicitate în cursul săptămânii trecute.

Cei mai mulți medici din România (87%) care efectuează gărzi au refuzat sau intenționează să refuze încheierea Contractelor Individuale de Muncă (CIM) pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, așa cum au fost solicitate în mod public, reiese dintr-un sondaj comandat de Federația "Solidaritatea Sanitară" și dat publicității marți.

Rezultatele cercetării relevă, de asemenea, că, dintre medicii cărora li s-a propus deja semnarea CIM, circa 73% au refuzat să facă acest lucru, majoritatea chiar și în contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor.


Totodată, aproape 10% dintre medici au declarat că li s-a propus încheierea acestor contracte de muncă pentru gărzile suplimentare, iar 6,2% dintre cei chestionați au indicat existența presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea noilor contracte.

Raportul de cercetare cu titlul "Evaluarea protestului medicilor care efectuează gărzi din perspectiva oportunității obținerii drepturilor solicitate" s-a desfășurat pe un eșantion format din 1.000 de medici care efectuează gărzi.


Săptămâna trecută, Federația "Solidaritatea Sanitară" anunța, într-un comunicat de presă, că rezultatul discuțiilor cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii este pozitiv în materie de libertăți și cvasi-negativ în materie de drepturi.

Reprezentanții Federației susțin că rezultatul discuțiilor prealabile, desfășurate pe fondul protestelor FSS, poate fi considerat doar un bun început: medicilor le este recunoscută libertatea muncii, respectiv dreptul de a încheia sau nu CIM pentru gărzile suplimentare normei de bază.