Sănătate

Slujbă de pomenire a donatorilor de organe la Cluj - FOTO

Câteva zeci de persoane, majoritatea pacienţi care au suferit o operaţie de transplant, au participat joi la o slujbă de pomenire organizată special în memoria donatorilor.

Slujba, care a fost oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj de mitropolitul Andrei, a fost realizată la iniţiativa Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), pentru comemorarea “Donatorilor Îngeri” şi ca mulţumire faţă de donatorii vii, al căror sacrificiu a dus la salvarea unor vieţi.

„Este o virtute rară recunoştinţa, dar totuşi, acolo unde există este o floare frumoasă. Şi noi, în mod deosebit apreciem faptul că în această zi dumneavoastră vă manifestaţi recunoştinţa către Dumnezeu şi către toţi cei care v-au ajutat. Chiar Evanghelia care se citeşte la acest Te Deum de mulţumire are un caracter profund educativ”, a spus mitropolitul Andrei, la finalul slujbei de pomenire oficiate în faţa credincioşilor.


Potrivit Angelei Pop, care este reprezentantul local al ATR, din totalul celor câteva zeci de peroane care au participat la eveniment, peste 40 erau foşti pacienţi.

„Ei, donatorii - vii sau în moarte cerebrală - sunt eroii noştri şi dacă în sufletele noastre îi purtăm permanent, considerăm că este cazul ca uneori să ne exteriorizăm şi să ne manifestăm recunoştinţa în mod public. Fiecare dintre pacienţii prezenţi aduce cu el o poveste de luptă şi izbândă, de viaţă trăită pentru doi”, a spus unul dintre reprezentanţii ATR.


La eveniment a fost prezent şi profesorul Mihai Lucan, directorul Institutului de Transplant Renal din Cluj, care a declarat că, la Institutul de Transplant Renal din Cluj, au fost efectuate anul trecut aproximativ 200 de transplanturi de la donatori-cadavru, acesta fiind cel mai mare număr de astfel de transplanturi, atât din România, cât şi din Europa de Est.

„Operaţia de transplant este visul de aur al celui care soarta sau Dumnezeu i-a decis moartea. Este visul de aur pentru că de undeva, la un moment, apare posibilitatea ca cineva să-i prelungească viaţa. Fără ca nişte familii îndurerate sau nişte îngeri care au decis acest lucru, adică sacrificiul lor să nu fie degeaba, transplantul nu e posibil. Momentul pe care l-aţi urmărit este un moment prin care încercăm să aducem, cât putem noi omeneşte un pic de recunoştinţă pentru gestul fenomenal al familiilor care au decis acest lucru”, a spus Lucan.


Medicul clujean a precizat că în acest an, până la acest moment, au fost realizate 110 operaţii de transplant.

Ultimele Stiri
abonare newsletter