Sănătate

Clujean infectat cu virusul Zika

Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui al treilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român în afara țării. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuiește la Cluj-Napoca și a călătorit în Republica Dominicană - zonă activă de transmitere a virusului Zika - în perioada 06 iulie - 13 iulie.

Bărbatul urmat un alt sejur în SUA în perioada 13 iulie - 20 iulie. Bărbatul a sosit în România în data de 21 iulie. O zi mai târziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.

Bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj.


Pacientul depistat cu virusul Zika, care a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, a fost externat întrucât starea sa generală de sănătate era bună.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj, Irina Filipescu, a declarat, joi că pacientul respectiv nu reprezintă un pericol.


„Este un pacient de 39 de ani din Cluj-Napoca, iar din primele informaţii rezultă că a fost în Caraibe în luna de miere şi care săptămâna trecută s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj cu erupţie cutanată generalizată, mialgii şi conjunctivită, fără febră, simptomatologie care a debutat la o săptămână după ce s-a întors din concediu. A existat o suspiciune de infectare cu virusul Zika şi a fost izolat şi spitalizat conform protocolului. S-au trimis probe spre analiză la Institutul Cantacuzino şi s-a confirmat, miercuri, infectarea cu virusul Zika. Starea sa generală a fost bună, astfel că pacientul a fost externat, este acasă, nu reprezintă pericol pentru nimeni. Această infecţie se transmite prin muşcătură de ţânţar, or noi nu avem ţânţari de acest tip în România”, a spus Filipescu.

O campanie de tratamente anti țânțari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută.


Ministerul Sănătății apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim. Reamintim că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Ministerul Sănătăţii informează din nou că persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul se poate transmite prin înţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual.


"Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepătură de ţânţar. (...) Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămâni după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni", transmite ministerul într-un comunicat de presă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter