Sănătate

Febra tifoidă, eradicată în urmă cu 40 de ani, a reapărut în Cluj. Cât este de periculoasă boala

O femeie care a fost în vacanţă în Thailanda este internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj cu suspiciune de febră tifoidă. Această boală nu a mai fost semnalată în România de mai bine de 40 de ani.

Febra tifoidă, eradicată în urmă cu 40 de ani, a reapărut în Cluj Febra tifoidă, eradicată în urmă cu 40 de ani, a reapărut în Cluj

După 40 de ani de la eradicare, febra tifoidă a reapărut în Cluj. Este vorba despre un caz al unei femei din judeţul Cluj, care a fost în excursie în Thailanda, iar la întoarcere a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase cu suspiciunea de febră tifoidă. Clujeanca a fost în Thailanda cu un grup de colegi, excursia fiind un cadou din partea firmei la care este angajată. Femeia a consumat, în excursie, alimente şi apă îmbuteliată.

La începutul acestei săptămâni urmează să se confirme sau infirme dacă femeia are într-adevăr febră tifoidă. Pacientei i-au fost luate probe în vederea efectuării de analize. Mihai Moisescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj a declarat că este doar o suspiciune, dar conform protocolului, se aplică măsuri de izolare până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului. Şeful DSP Cluj a mai spus că probele de sânge sunt la Bucureşti, rezultatele urmând să sosească luni sau marţi.


Conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase a precizat că femeia se simte bine. “Pacienta se simte bine, este sub tratament medical, este izolată. Am trimis probe pentru analiză la Institutul Cantacuzino din Bucureşti şi aşteptăm rezultatele luni sau marţi să vedem dacă se confirmă sau se infirmă suspiciunea”, a declarat Ioan Mureşan, managerul spitalului.

Febra tifoidă a fost eradicată din România graţie vaccinării masie a populaţiei, în urmă cu 40 de ani. Potrivit specialiştilor în epidemiologie, acum în ţara noastră mai pot să apară doar cazuri din import. Clujeanul Molnar Geza, unul dintre cei mai mari virusologi şi specialişti în epidemiologie din România a participat la eradicarea febrei tifoide, acum 40 de ani. “Am prins perioada de eliminare teritorială a febrei tifoide din Transilvania, am prins ultimele focare de tifos exantematic. Aveam mari probleme de febră tifoidă în judeţul Harghita, în Munţii Apuseni, rămăşiţe pe Valea Izei şi a Vişeului din nordul Maramureşului. Noi am introdus prima dată şi am fost unicii din ţară care am vaccinat cu aparat de vaccinare fără ac, cu termojet contra febrei tifoide. Ajunsesem la un moment dat să vaccinăm 3.000 – 4.000 de persoane şi dovada cea mai bună este că la ora actuală, nu mai avem febră tifoidă decât cazuri de import”, a declarat Molnar Geza.


Febra tifoidă este o boală infecţioasă care se manifestă prin creşterea treptată a febrei, dureri abdominale, constipaţie, erupţii cutanate, scăderea ratei pulsului. Netratată, această boală poate fi fatală.

Febra tifoidă este cauzată de bacteria Salmonella typhi care se poate găsi în apă, pe fructe şi legume, în unt, brânză de vaci, carne. Această bacterie ajunge în ficat, colecist, splină, măduva osoasă, ţesutul limfoid al intestinului, determinând inflamarea acestora. La nivelul intestinului, afecţiunea poate cauza sângerări intestinale sau chiar perforarea intestinului.


Specialistul clujean a subliniat că bolile infecţioase nu vor dispărea niciodată complet, în ciuda vaccinării. “Bolile infecţioase nu vor dispărea niciodată, asta ar fi paradoxul biologiei umane. Trăim împreună cu microorganisme, de aceea accidente şi boli infecţioase întotdeauna au existat şi întotdeauna vor exista. Se schimbă profilul, se schimbă aspectul,vorbim de boli emergente (boli noi), vorbim de boli reemergente (boli vechi care revin) etc. Deci sunt într-o continuă schimbare”, a afirmat Molnar Geza.

Ultimele Stiri
abonare newsletter