Sănătate

APMGR respinge modificarea politicii de prețuri după depășirea termenului de aplicare

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Ministerului Sănătății aplicarea imediată a reglementărilor în vigoare în materia aprobării prețurilor la medicamente introdusă prin articolul 81 din Ordinul Ministrului Sănătății 75/2009.

APMGR atrage atenția că amânarea total nejustificată a prevederilor articolul 81, așa cum este prevăzut în proiectul de Ordin care se află în consultare publică la Ministerul Sănătății, după expirarea termenului legal de aplicare, este irațional și păgubitor atât pentru statul român cât și pentru pacienți și creează un dezechilibru concurențial major în piața farmaceutică.

„Este știut că, pentru o companie farmaceutică care produce medicamente inovative, anii de protecție acoperiți de brevet în care se vând aceste medicamente sunt suficienți, atât pentru amortizarea costurilor și realizarea de profit, cât și pentru dezvoltarea de noi molecule. Medicamentul inovativ, după expirarea perioadei de protecție este decăzut din acest drept și își pierde statutul de medicament inovativ. Menținerea aceluiași nivel de preț este inechitabil față de medicamentul generic, injust față de pacienți și costisitor pentru stat”, a declarat Dragoș Damian, președintele APMGR.


APMGR anunță, totodată, că această aliniere de preț vine ca urmare a recomandării Consiliului Concurenței, care a identificat necesitatea unei asftel de măsuri în urma investigațiilor desfășurate pe piața farmaceutică din România.

„Considerăm complet nejustificată campania anumitor organizații care încearcă să creeze panică, inoculând ideea falsă că piața din România va înregistra o lipsă de medicamente ieșite de sub brevet, în cazul în care Ministerul Sănătății va pune în aplicare dispozițiile articolului 81. APMGR anunță, pe această cale, că pentru marea majoritatea medicamentelor nominalizate există deja echivalente generice disponibile pe piață, iar companiile membre APMGR stau la dispoziția autorităților pentru a asigura furnizarea acestor medicamente în caz de nevoie”, se arată într-un comunicat de presă.


APMGR anunță totodată că a propus Ministerului Sănătății schimbarea completă a politicii de calcul a prețului la medicamente, care să înlocuiască Ordinul 75/2009, dat fiind că actuala modalitate de stabilire a prețului la medicamente s-a dovedit falimentară pentru întreaga industrie farmaceutică.

abonare newsletter