Sănătate

UPDATE - Sistemul informatic al cardului de sănătate a fost închis. CNAS promite că luni se remediază defecţiunea

Sistemul informatic al cardului de sănătate a început să dea rateuri de săptămâna trecută. Probleme similare au mai apărut şi anterior.

Sistemul informatic al cardului de sănătate a fost închis Sistemul informatic al cardului de sănătate a fost închis

UPDATE ORA 19.45

Reprezentanţii CNAS au revenit cu un comunicat de presă în care spun că luni va fi remediată problema apărută în sistemul informatic.

"În data de 14 februarie s-a constatat o defecțiune în funcționarea cardului de sănătate. Mai exact, sistemul CEAS nu poate confirma semnarea serviciilor prin utilizarea cardului. La introducerea cardului în cititor este solicitat pin-ul, dar în momentul transmiterii serviciului în PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) nu este întregistrată semnătura cardului, rămân înregistrate doar serviciul, amprenta de timp și numărul cardului utilizat. Această problemă va fi remediată în cursul zilei de 15 februarie. CNAS va anunța când sistemul cardului va fi funcțional", se precizează în comunicat.


----------------------------------------------------------

După ce timp de o săptămână, sistemul informatic al cardului de sănătate a funcţionat cu dificultate, duminică, 14 februarie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decis să îl închidă până la remedierea problemelor. “În perioada 14.02.2016 și până la data publicării remedierii problemei, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale / prescrierii rețetelor / eliberării medicamentelor vor putea fi efectuate în modul offline”, se precizează pe site-ul CNAS.


Potrivit sursei citate, serviciile operate în acest interval vor trebui încărcate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) în maxim 72 ore de la prestarea acestora.

Monitorul de Cluj a semnalat, în urmă cu câteva zile, problemele apărute la sistemul informatic. Cadrele medicale au declarat că au fost probleme şi în trecut cu sistemul cardului. „Am o părere foarte proastă. Când vrei să funcţioneze nu funcţionează. Pacienţii aşteaptă şi la cabinete şi la farmacii când primesc medicamentele. Vă daţi seama că-i neplăcut. Nu este pentru prima dată când sunt probleme la sistem", a declarat medicul de familie Virgil Rotariu.


Sătui să tot aştepte soluţii de la autorităţi, medicii au început să prescrie reţete în stil vechi, încă de săptămâna trecută, iar când sistemul îşi revine le introduc în format electronic.

Valoarea proiectului „Cardul de Sănătate" se ridică la aproape 20 de milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter