Sănătate

30 de copii cu autism vor face terapie prin muzică, în Cluj

În perioada ianuarie-august 2016, 30 de copii din cadrul Asociației Autism Trasilvania vor participa săptămânal la ședințe gratuite de interacțiune prin muzică.

Terapie prin muzica Terapie prin muzica

Interacţiunea prin muzică în abordarea copiilor cu autism este o metodă relativ nouă pentru România şi presupune utilizarea muzicii şi a instrumentelor muzicale pentru dezvoltarea comunicării şi a abilităţilor sociale şi emoţionale.

Originalitatea metodei constă în tehnicile specifice: oglindirea -  redarea identică a comportamentului copilului, simultan cu acesta; explicarea verbală a comportamentelor copilului, pe ritm muzical; imitarea comportamentelor inițiate de copil în cadrul ședintelor de lucru; acompanierea cu instrumente muzicale sau cu secvențe sonore verbale a unor comportamente inițiate/manifestate de copil.


Toţi cei 30 de copii vor avea acces săptamânal la OptiMusic, un sistem audio-vizual, bazat pe interacţiunea dintre fasciculele de lumină şi de culoare, care  poate fi adaptat la nevoile specifice persoanelor cu autism, fiind deopotrivă un instrument de comunicare, dar și unul educativ. OptiMusic se adresează persoanelor cu deficienţe în învăţare, emoţionale şi comportamentale, motiv pentru care este foarte indicat pentru copiii cu autism.

Copiii cu autism vor face terapie prin muzică în cadrul proiectului „Cântă cu mine! Interacţiune prin muzică pentru copiii cu autism” care a fost desemnat câștigător de către Fundaţia Pentru Comunitate şi MOL România la sfârşitul anului 2015 în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor – 2015 privind finanţarea unor proiecte de terapie emoţională şi prin artă, având ca scop reabilitarea psiho-socială a copiilor cu deficiențe, afecţiuni cronice sau în curs de recuperare după afecţiuni grave.


Proiectul Asociației Autism Transilvania va fi sprijinit cu suma de 11.000 lei, sumă ce va putea fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor înscrise în proiect.

„Datorită faptului că muzica este ceva foarte plăcut pentru  majoritatea copiilor cu autism și pentru că poate deveni cu ușurință un instrument prin care aceștia reușesc să își comunice mai bine emoțiile, stările și uneori chiar gândurile, considerăm extrem de importantă această finanțare. Metodele utilizate îi vor ajuta pe unii copii să dobândească noi achiziții în materie de cuvinte, cultură muzicală, dezvoltarea imaginației, creație, dublate în permanență de momente de relaxare și bună dispoziție”, a declarat Nicoleta Niste, director executiv în cadrul Asociației Autism Transilvania.

Etichete: autism copii
Ultimele Stiri
abonare newsletter