Sănătate

VEZI care sunt cauzele apariţiei psoriazisului şi cum poţi ţine sub control această boală

400.000 de români sunt diagnosticaţi cu psoriazis, o boală dermatologică, cauzată în special de stres şi pentru care nu există terapii care să o vindece în totalitate.

Preşedintele Societăţii Române de Dermatologie, prof. dr. Alexandru Tătaru, a fost prezent joi la Cluj unde a susţinut o conferinţă de presă cu ocazia lansării proiectului "Abordare multidisciplinară a psoriazisului". În cadrul acestui proiect, persoanele diagnosticate cu psoriazis pot avea parte de consultaţii gratuite la medicul dermatolog, psiholog şi nutriţionist.

Campania debutează de la începutul lunii aprilie şi se derulează pe parcursul a trei luni în cinci mari centre universitare din ţară: Timişoara, Iaşi, Cluj, Bucureşti şi Constanţa.


Cauzele apariţiei psoriazisului

Psoriazisul este o afecţiune cronică, inflamatorie, determinată genetic, care se manifestă pe piele şi care de multe ori are şi manifestări sistemice.

Principala cauză care duce la apariţia aceste boli este stresul. Dar nu este neapărat vorba despre stresul cotidian ci mai multe despre unul major. “Există o serie de documentaţii privind intervenţia stresului în prima apariţie sau în recidivă. Dar e vorba despre un stres major, de un eveniment deosebit, nu de stresul cotidian zilnic. Poate fi vorba de un eveniment, spre exemplu de o traumă, de un accident de maşină, pierderea locului de muncă, o pierdere bancară sau de alte evenimente singulare, dar cu efecte negative”, a declarat joi la Cluj, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie prof.dr. Alexandru Tătaru.


Dar stresul nu este singurul factor care duce la apariţia acestei boli. Alţi factori mai sunt: consumul de alcool în exces, fumatul în exces sau anumite medicamente.

Alimentaţia sănătoasă e esenţială

E necesar pentru ca bolnavii care sunt diagnosticaţi cu psoriazis să aibă o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată deoarece sunt predispuşi la apariţia anumitor boli. “Dincolo de ajutorul strict medical e necesar şi un suport psihologic şi după cum toate datele din literatura ştiinţifică ne arată în momentul de faţă, către un suport de tip nutriţional. Toate datele din literatura actuală arată că pacienţii cu psoriazis prezintă mai frecvent, dar nu înseamnă neapărat că le şi are, obezitate, ateroscleroză, hipertensiune. Grupul de pacienţi cu această boală sunt predispuşi să le desfăşoare mai frecvent. Este nevoie de o nutriţie adecvată”, a mai adăugat prof. dr. Alexandru Tătaru.


Campanie gratuită pentru bolnavi

Începând cu data de 1 aprilie şi până în 30 iunie, se va desfăşura campania "Abordare multidisciplinară a psoriazisului" în Timişoara, Iaşi, Cluj, Bucureşti şi Constanţa. Aceasta este  este organizată de Societatea Română de Dermatologie, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și Leo Pharma.

Cei care sunt interesaţi să beneficieze în mod gratuit de consultaţii la dermatolog, psiholog sau nutriţionist trebuie să-şi facă programare, din prima zi a lunii aprilie, la numărul de telefon 0720.977816 de luni până joi între orele 10.00-16.00. Conform reprezentanţilor societăţii, proiectul poate fi prelungit în funcţie de numărul de solicitări.


La nivel naţional 400.000 de români sunt diagnosticaţi cu această boală. Cel mai grav este faptul că ea nu poate fi tratată definitiv.

Ultimele Stiri
abonare newsletter