Sănătate

Lovitură grea pentru cuplurile infertile

Statul a oprit finanţarea fertilizării în vitro, spre disperarea cuplurilor care îşi doresc un copil şi pe care nu-l pot concepe din cauza problemelor de sănătate.

E crunt să trăieşti cu gândul că îţi doreşti cu disperare un copil şi să şti că nu poţi să-l ai din cauza anumitor probleme de sănătate. În această situaţie se găsesc sute de cupluri din România şi care au mai primit o lovitură din partea statului: nu se va mai finanţa fertilizarea în vitro, cel puţin pentru o perioadă de doi ani.

Programul de fertilizare în vitro nu va mai primi niciun fel de finanţare în următorii doi ani. El nu se regăseşte printre programele care vor fi finanţate de la buget în acest an. Astfel că, România din nou este codoaşă comparativ cu celelalte state din Europa şi rămâne printre puţinele ţări care nu sprijină cuplurile infertile.


Asociaţia “SOS Infertilitate” a luptat din greu pentru ca statul să finanţeze fertilizarea în vitro, iar reprezentanţii acesteia spun că nu se vor opri aici. Asigură cuplurile infertile că vor face în continuare demersuri la noul ministru al Sănătăţii până programul va fi reluat.

Cuplurile infertile, abandonate

Statul a abandonat cuplurile infertile şi nu le mai oferă niciun fel de sprijin financiar din cauză că nu mai sunt fonduri la bugetul de stat. Programul a fost interupt de fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe o perioadă de doi ani.


În perioada când a fost finanţat acest program, cuplurile trebuiau să contribuie şi ei cu o sumă de bani. “Din păcate suma cheltuită pentru fertilizarea în vitro este mare, însă pe perioada cât era finanţată de la stat cuplurile infertile mai aveau o speranţă. Trebuiau să contribuie şi ei cu o sumă de bani, dar erau altfel motivaţi: mai luat un împrumut, se mai ajutau cu rudele...găseau tot felul de modalităţi. Acum vă daţi seama ce greu îi este unui cuplu, care e proaspăt căsătorit, care şi-a luat probabil un apartament, să mai poată suporta şi toate cheltuielile cu fertilizarea în vitro”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Nicoleta Cristea, preşedintele Asociaţiei SOS Infertilitate.

Conform Nicoletei Cristea, acţiunile pentru ca programul să fie finanţat din nou din bugetul statului vor continua. “Nu ne vom opri aici. Vom face din nou acţiuni, vom trimite din nou scrisori noului ministru al Sănătăţii în speranţa că el va face ceva. Eu ştiu cât e de greu să-ţi doreşti un copil şi să nu-l poţi concepe din cauza unor probleme de sănătate. Din acest motiv o să ne luptăm pentru a ajuta în continuare cuplurile infertile”, a mai adăugat Nicoleta Cristea.


300 de copii, prin fertilizare în vitro

300 de copii au luat naştere prin fertilizare în vitro în momentul în care programul era finanţat de către stat. Ce-i drept, programul s-a derulat pe o perioadă de doar câteva luni, iar din bugetul ministerului Sănătăţii a fost alocată suma de 1,3 milioane de euro. În acea perioadă, 831 de cupluri au beneficiat de acest ajutor.

Acum însă programul nu a mai fost cuprins în programele de pe anii 2014 şi 2015, lucru care a adus o dezamăgire imensă în sufletele părinţilor care îşi doresc cu disperare un copil. Din păcate, ţara noastră este printre puţinele din Europa în care statul nu susţine nici financiar nici moral cuplurile infertile.


Fertilizări în vitro se fac şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj la clinica de obstetrică – ginecologie. Conform  reprezentanţilor instituţiei preţurile serviciilor medicale sunt: “FIV - 800 Euro, FIV+ICSI -  1000 Euro şi IUI 100 Euro”. Tratamentul medicamentos şi analizele preliminare nu sunt incluse în aceste preţuri.

Deputat: Copiii în vitro sunt “bunuri”

Declaraţia şocantă a unui deputat din partea PSD a creat controverse în rândul românilor, dar în special în rândul cuplurilor infertile. Lucreţia Roşca, deputat din partea PSD, susţine că micuţii născuţi prin fertilizare în vitro sunt nişte bunuri şi că acest program nu merită susţinere financiară de la stat. “Nicăieri în lume infertilitatea nu e considerată boală. Nu ştiu unde aţi găsit voi că OMS o consideră boală… Nu cred că ar trebui să fie suportată de stat. În nicio altă ţară nu este gratuită. Ca să faci un copil când nu ţi-l dă Dumnezeu, că e un bun pe care ţi-l doreşti, nu trebuie să contribuie societatea la aşa ceva”, este declaraţia făcută de deputatul PSD, Lucreţia Roşca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter