Sănătate

Dublu transplant, renal şi pancreatic, la Cluj-Napoca

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj a efectuat două duble operaţii de transplant renal şi pancreatic, primele după o întrerupere de opt ani.

Operaţiile duble au fost pentru doi pacienţi, fiecare dintre aceştia primind pancreas şi rinichi. Cei doi pacienţi sufereau de diabet de 25, respectiv, de 24 de ani.

„Noi am efectuat în anul 2004 primul transplant dublu pancreatic şi renal, iar până în 2006 am realizat șapte intervenţii. Am întrerupt opt ani şi am reluat operaţiile săptămâna trecută, efectuând un transplant dublu de pancreas şi rinichi, la un pacient de 41 de ani din Mediaş, urmat, luni, de unul la o pacientă de 36 de ani, din Baia Mare”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, şeful Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, chirurgul Mihai Lucan.


Coordonatorul regional de transplant, medicul Dan Luscalov, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că evoluţia pacienţilor transplantați este bună.

„Ambii pacienţi se simt bine, primul se află într-o fază mai avansată de recuperare. După operaţie nu a mai avut nevoie de injecţii cu insulină şi îşi păstrează un nivel al glicemiei între 130 - 150. Pacientul de 41 de ani avea diabet de 25 de ani, iar pacienta de 36 de ani, de 24 de ani. Cei doi vor mai rămâne internaţi trei - patru săptămâni”, a precizat medicul Dan Luscalov.


Zece persoane, printre care şi un copil de doi ani, vor fi salvate prin transplant cu organe prelevate de la un singur donator, care a ajuns în moarte cerebrală după un traumatism cranio-cerebral sever, a declarat luni dr Victor Zota, coordonator naţional de transplant.

Chirurgi din Cluj au prelevat de la donator rinichiul şi pancresul, care vor fi transplantate unor pacienţi din Clinica de Chirugie şi Transplant Renal, coordonată de profesor dr. Mihai Lucan.


"Acesta ar fi al doilea transplant rinichi - pancreas pe care ar urma să-l facem la noi la spital. Primul transplant rinichi - pancreas l-am făcut săptămâna trecută, iar pacientul se simte bine. Pot spune că transplantul de pancreas se numără printre cele mai dificile intervenţii din această categorie. Transplantul de pancreas este un lucru foarte greu, pentru că organul nu are capsulă şi este extrem de sensibil, poate face rapid pancreatită", a spus profesorul Lucan.

El a precizat că transplantul rinichi - pancreas este o şansă pentru pacienţii cu diabet tip I şi insuficienţă renală acută, dar este greu de făcut din cauza sensibilităţii pancreasului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter