Sănătate

Microscop performant pentru diagnosticarea bolii Lyme, la Spitalul de Infecţioase

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca dispune, de astăzi, de un stereomicroscop performant care ajută la depistarea acelor căpuşe care transmit boala Lyme.

Clujenii înţepaţi de căpuşe au de acum la dispoziţie o metodă nouă de diagnosticare precisă a bolii. Este vorba de un stereomicroscop performant cu ajutorul căruia medicii vor afla dacă acea căpuşă care l-a înţepat pe pacient îi transmite sau nu boala Lyme. Până astăzi, Spitalul de Boli Infecţioase, nu avea un astfel de aparat. “Până acum eram ajutaţi în identificarea căpuşelor de colegii noştri de la Medicină Veterinară care aveau un astfel de aparat şi care ne identificau căpuşele şi ne spuneau dacă poate să transmită boala Lyme. Până acum noi oricum puteam să identificăm boala la timp, dar pentru om contează să ştie dacă există sau nu riscul să capete această boală atunci când este înţepat de căpuşe”, a declarat Mihaela Lupşe, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase. Potrivit specialiştilor clujeni, doar un anumit tip de căpuşe poate să provoace boala: cele denumite exodes ricinus transmit boala, larvele transmit foarte rar boala, iar adulţii transmit boala Lyme foarte des.

Aparatul a costat 13.000 lei

Medicul Daniela Gânscă, membră a Asociaţiei Femeilor de Afaceri Cluj a subliniat că de multe ori se neglijează prima etapă a bolii din cauză că diagnosticul este îngreunat, dar acest microscop va ajuta la depistarea din timp a bolii. “Noi am ajuns la întrebarea ce putem face pentru a stabili cât mai repede un diagnostic şi pentru a stabili cât mai repede după diagnostic un tratament adecvat. Boala Lyme fiind boala cu o mie de feţe, diagnosticul este de cele mai multe ori îngreunat pentru că dacă este neglijată prima parte în care apare un eritem local şi debutează direct cu un simptom la nivelul aparatului cardiovascular, boala este de multe ori nediagnosticată la timp şi netratată, prin urmare complicaţiile pot să rămână o vreme lungă prezente şi să ducă la o situaţie complicată şi chiar la handicap”, a explicat Daniela Gânscă.


Microscopul performant se află la Centrul de Boală Lyme, modernizat recent şi deschis în urmă cu două săptămâni în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase. Exista şi până acum Centrul de Boală Lyme însă nu era modernizat.  

abonare newsletter