Sănătate

VEZI de ce medicii rezidenţi ies în stradă

Medicilor rezidenţi clujeni le-a ajuns “cuţitul la os” şi ies în stradă pentru a-şi cere drepturile.

După şase ani grei petrecuţi într-o facultate de medicină, după şase ani în care au trăit cu pachete de mâncare trimise de acasă şi pe banii părinţilor, după şase ani petrecuţi în cămine sau în chirii, medicii rezidenţi s-au trezit că muncesc într-un spital din România pe un salariu de nimic, şi mai presus de atât, că fac gărzi şi ore suplimentare gratis.

Este situaţia celor 2.000 de medici rezidenţi care îşi prestează serviciile medicale în spitalele din Cluj-Napoca. S-au săturat să fie bătaia de joc a autorităţilor, să nu le fie plătită munca pe care o prestează, să facă gărzi şi ore suplimentare pe gratis, şi să le mai fie şi întârziată plata burselor.


Medicii rezidenţi clujeni vor ieşi în stradă pentru a-şi cere drepturile.

Gărzi neplătite, burse neprimite

Medicii rezidenţi clujeni au mai multe nemulţumiri în ceea ce priveşte sistemul sanitar românesc şi spun că s-au săturat să fie bătaia de joc a autorităţilor, să aibă salarii mizerabile şi să le mai fie şi întârziată plata burselor.


“Facem gărzi care nu ne sunt plătite…facem multe ore suplimentare, care bineînţeles că nici acestea nu ne sunt plătite. Muncim şi câte 30 de ore încontinuu…iar de satisfacţie materială nici nu poate fi vorba. Nu e vorba că ne plângem de munca pe care o prestăm: facem asta pentru că ne place, pentru că vrem să învăţăm cât mai mult, dar vrem ca munca să ne fie şi plătită pentru că nu este normal ceea ce se întâmplă”, a povestit pentru Monitorul de Cluj, Paul Turcoman, reprezentantul medicilor rezidenţi din Cluj-Napoca.

Medicii rezidenţi abia pot să-şi acopere cheltuielile lunare cu salariile pe care le primesc din bugetul Ministerului Sănătăţii.


“Am sacrificat foarte multe pentru a ajunge medici: am petrecut şase ani în facultate, am ajuns la 30 şi ceva de ani fără a avea o familie, doarece ne-am dedicat întru totul medicinei. Şi când vezi că nici nu îţi este plătită munca pe care o prestezi...nu este corect. E foame, dar când zic foame nu e neapărat vorba numai de mâncare...avem de plătit chirii, cheltuieli şi altele. Nici nu mă mai miră faptul că pleacă mulţi medici să lucreze în străinătate”, a mai adăugat Paul Turcoman.

Protestul medicilor rezidenţi

Sătui de faptul că munca nu le este plătită aşa cum ar trebui, medicii rezidenţi ies în stradă pentru a-şi cere drepturile şi pentru a sensibiliza într-un fel sau altul autorităţile. Protestul va avea loc mâine, la ora 13.00, vis-a-vis de Prefectura Cluj.


“Am cerut autorizaţie de la primărie pentru mai mult de 50 de persoane care vor participa la protest. Deocamdată nu ştiu exact câţi vom fi, dar pe facebook s-au anunţat un număr de 400 de medici rezidenţi. O să fie un protest paşnic prin care dorim să sensibilizăm autorităţile, prin care vrem să ne fie îndeplinite drepturile pe care le avem şi pentru că vrem să ne fie plătite gărzile şi orele suplimentare pe care le facem. Iniţial, protestul a pornit de la întârzierea burselor, dar zilele acestea am înţeles că ne vor intra banii în cont. Unii colegi de-ai noştrii au primit deja banii pentru burse”,  a mai precizat Paul Turcoman.

Bursele, sămânţa protestului

Întreg “războiul” dintre medicii de familie a pornit de la bursele pe care guvernaţii le-au promis încă de anul trecut. Conform legii, medicii rezidenţi care au venituri mai mici de 3.000, vor primi burse în valoare de 670 de lei.


Bursele trebuiau să intre în conturile medicilor rezidenţi încă din luna ianuarie a acestui an, lucru care nu s-a întâmplat. Conform ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, proaspăt desemnat în Guvernul Ponta III, banii au fost trimişi deja către Direcţiile de Sănătate Publică din teritoriu şi urmează să fie repartizaţi medicilor rezidenţi.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Dorina Duma, nu a putut fi contactată până în prezent pentru a oferi detalii în acest sens.

În prezent, în România există aproximativ 14.000 de medici rezidenţi, iar salariile lor se încadrează între 970 şi 1.400 de lei, în funcţie de anul de practică în care se află. Dintre aceştia, 2.000 îşi prestează serviciile medicale în judeţul Cluj.

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter